نعناع

نعناع

نويسنده: دکتر هرمزديار کيانمهر

نعناع ( Thymus ) گياهي است بسيار معطر که به صورت سبزيجات خام و يا پخته در انواع خوراکي ها مورد استفاده قرار مي گيرد. نعناع همچنين جزء گياهان دارويي است و خواص متعددي دارد و به صورت عرق نعناع در صنايع مختلف کاربرد دارد. نعناع باغچه (1) با نام علمي Thymus vulgaris متعلق به خانواده ي نعناعيان (2) است. نعناع به جاي گرم و آفتاب و آب فراواني نياز دارد. نعناع ساقه هاي رونده ( استولن ) دارد که در زير خاک رشد نموده و پخش مي شوند و لذا خود به خود زياد مي شوند. بنابراين تکثير آن خيلي آسان از طريق استولن انجام مي گيرد. نعناع به خاک نرم که با کود حيواني مخلوط شده باشد نياز دارد. شما در طول سال و دائماً مي توانيد از آن بهره برداري نماييد. موقع برداشت بهتر است دو سه جوانه پاييني را حفظ نماييد تا سريعاً رشد نموده و دو مرتبه آماده چيدن بشوند. از ساقه هاي جوان و برگ هاي نعناع در بهار و تابستان مي توانيد عرق نعناع تهيه نماييد. نعناع به سبب عطري که دارد در بسياري از غذاها و دلمه ها براي خوشبو کردن آنها به کار مي رود. نعناع ساقه چهار گوش دارد.

براي تکثير نعناع معمولاً از ريشه ها که داراي جوانه و استولن هستند استفاده مي نمايند. شما مي توانيد آنها را تقسيم نموده و در خاک مناسب و نرم که با کود مخلوط نموده ايد بکاريد و آبياري نماييد. اين کار را در اواخر زمستان يا بهار و يا حتي تابستان مي توانيد انجام دهيد و اگر چنانچه شرايط مناسبي باشد به زودي سبز شده و قابل استفاده مي شوند. نعناع در تابستان و پاييز چوبي شده و به خصوص ساقه ها لطافت خود را از دست مي دهند. زمستان بهتر است ساقه ها را از پايين و سطح خاک با قيچي قطع نموده مقداري خاک نرم که با کود حيواني مخلوط شده روي آنها بپاشيد. بدين طريق ريشه ها تقويت شده و در بهار محصول زود هنگام و خوبي به شما مي دهند. نعناع را همچنين مي توان از طريق بذر تکثير نمود. بته هاي نعناع را پس از گذشت 3 يا 4 سال بهتر است به کلي حذف نماييد و آن را از نو شروع کنيد چون تدريجاً ساقه ها و ريشه ها فرسوده شده و محصول کاهش پيدا مي کند.
نعناع معمولاً عاري از آفات و بيماري هاي گياهي است.

پي نوشت ها :

1. Garden Thyme
2. Labiatae
منبع مقاله :
کيانمهر، هرمزديار، (1388)، گل هاي آپارتماني و سبزيکاري، تهران: آييژ، چاپ اول

مطالب مشابه