هل

هل

ـ کلیات گیاه شناسی
هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می روید. وطن آن هندوستان است و حدود هشتاد درصد مصرف هل دنیا از هندوستان صادر می شود
این گیاه پایا و علفی است که ریزوم آن گاهی تا ارتفاع چهارمتر خارج می شود. یک یا دو ساقه ی گل دهنده، از قاعده ی ساقه های هوایی خارج می شود که دارای گل های کوچک به رنگ سفید یا سبز روشن است. میوه هل بیضی شکل ، مانند قلب و به رنگ زرد یا سبز روشن به طول یک تا دو سانتی متر است. دانه های معطر و مطبوعی به رنگ قهوه یی مایل به قرمز در آن وجود دارد که به مصرف ادویه و خشبوکردن غذاها می رسد.


ـ ترکیبات شیمیایی
هل دارای اسانس فرار و معطری در حدود چهاردرصد است. ضمنا این گیاه دارای مواد رزینی و چربی نیز هست
ـ خواص دارویی
هل نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است
1ـ تقویت کننده ی قلب است
2ـ بادشکن است و گاز معده و روده را خارج می کند
3ـ تقویت کننده ی بدن است
4ـ ادرار آور است
5ـ قاعده آور است
6ـ مقوی سیستم هضم است
7ـ باعث هضم غذا می شود
8ـ زخم های دهان را برطرف می کند. به همین منظور دم کرده ی هل را در دهان مزمزه کنید
9ـ خوشبوکننده ی دهان است
10ـ برای تسکین گوش درد، گرد هل را در گوش بریزید
11ـ برای برطرف کردن دل بهم خوردگی و تهوع، از دم کرده ی هل استفاده کنید
12ـ اشتها آور است
13ـ تب را پایین می آورد
14ـ معالج سرماخوردگی است
15ـ برای تسکین درد رماتیسم مفید است
16ـ ترشی معده را برطرف می کند
17ـ ضد مسمومیت است
18ـ برای رفع بیماری های چشم مفید است

طرز استفاده

دم کرده: مقدار سی گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید به مدت ده دقیقه دم بکشد، سپس صاف کرده و بنوشید. هل را همچنین می توان به چای یا دیگر نوشیدنی ها اضافه کرد

مضرات

مقدار مصرف زیاد هل برای روده ها مضر است. برای رفع این اشکال آن را باید با کتیرا
منبع: مجله 7روز زندگی (ش 99)

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید