کلم انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای خواص بی شماری می باشند. به طور کلی مصرف انواع آن در برنامه روزانه توصیه شده است که با اطلاع از خاصیت هر کدام از انواع آن می توان آگاهانه نسبت به مصرف اقدام نمود.
انواع کلم دارای مواد مغذی مختلفی از جمله ویتامین «ث» و اسید فولیک، ویتامین «آ»،فسفر، کلسیم و بتاکاروتن است. از مهم ترین خواص انواع کلم می توان به اثر آن در جلوگیری از سرطان اشاره کرد. طبق تحقیقات گسترده، کلم ها خطر بروز سرطان سینه، ریه، روده و معده را کاهش می دهند. هم چنین مشخص شده است که کلم ها، میکروب کش قوی ای هستند و در از بین بردن ویروس ها و باکتری های مولد بسیاری از بیماری های عفونی موثرند.
کلم در درمان بیماری های گوارشی مفید است. البته مصرف آن به افرادی که دارای ناراحتی های کبدی هستند، توصیه نمی شود. هم چنین افرادی که مبتلا به بیماری واریس و گواتر هستند نیز باید در مصرف کلم احتیاط کنند،چه از جذب ید به وسیله غده تیرویید جلوگیری می کند.
تأکید می شود زیاده روی در مصرف کلم موجب ایجاد نفخ، افزایش فشار خون و غلیظ شدن خون می شود.
@ کلم بروکلی
کلم بروکلی یکی از انواع کلم است که حاوی ویتامین های «آ»، «ث» و «ای» می باشد و طبق تحقیقات انجام شده در پیش گیری از بروز بیماری های مختلف از جمله آرتریت، آلزایمر، التهاب مفاصل،بیماری های قلبی و کم خونی موثر است. هم چنین این ماده غذایی غنی از فیبر غذایی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است.
کلم بروکلی در پیش گیری از بروز انواع سرطان بسیار موثر است. این سبزی دارای ماده ای است که در کاهش تعداد، اندازه و میزان تکثیر سلول های سرطانی تأثیر محسوسی دارد.
«ایندول» موجود در کلم بروکلی استروژن اضافی را که در رشد تومور موثر است، خنثی می کند. کلسیم موجود در بروکلی نیز قابل توجه است.درنتیجه مصرف آن برای افراد مبتلا به پوکی استخوان یا دچار کمبود کلسیم بسیار مفید است.
هنگام خریداری کلم بروکلی به ساقه های ایستاده با رنگ سبز آن دقت کنید و از انتخاب انواع آن با رنگ زرد خودداری نمایید. توجه داشته باشید مواد ضد سرطان موجود در جوانه های کلم بروکلی بسیار بیشتر از بروکلی رسیده است.
@ کلم برگ
مصرف کلم برگ با آب آن دارای خاصیت ضد التهابی است و اثر مفیدی در افزایش مقاومت بدن در مقابل انواع عفونت و زخم دارد.
کلم بروکسل
کلم بروکسل حاوی فولات است؛ این ماده غذایی در پیش گیری از بیماری های قلبی- عروقی مفید است. هم چنین به اثبات رسیده است فولات موجود در کلم بروکسل برای زنان باردار بسیار مفید است و مانع بروز نواقص سیستم عصبی جنین می شود. از این رو به افرادی که برای یک بار دچار سکته شده اند، توصیه می شود به طور مرتب کلم بروکسل بخورند.
@ گل کلم
گل کلم حاوی الیسین است؛ و موجب بهبود عملکرد قلب و کاهش خطر ابتلا به سکته قلبی می شود. سلنیوم موجود در آن نیز با کمک ویتامین «د» موجب تقویت سیستم دفاعی بدن می شود.
هم چنین به اثبات رسیده است گل کلم در طولانی مدت در جلوگیری از بیماری آلزایمر موثر بوده و در تقویت حافظه موثر است. اگر گل کلم را به صورت خام به همراه کاهو و سایر سبزی جات میل کنید از فواید زیاد آن بهره مند خواهید شد. سالاد حاوی گل کلم برای بدن بسیار مفیداست. در صورت تمایل به پخت آن، از حداقل آب استفاده نموده و آب را در تهیه سوپ به کار ببرید.
نکته مفید: کلم در درمان بیماری های گوارشی مفید است. البته مصرف آن را به افرادی که دارای ناراحتی های کبدی هستند، توصیه نمی شود.
منبع:نشریه تغذیه و سلامتی شماره 79