آناناس، گیاهی است از خانواده پایا و علفی، برگ های آن به طور گروهی از ناحیه یقه بوته گیاه بیرون می آید، دراز، باریک، نوک تیز و سخت است و اغلب در کناره برگ ها خار وجود دارد.
گل های آن به صورت خوشه های فشرده در ابعاد مخروط میوه کاج، بزرگ تر و تخم مرغی شکل درشت است. میوه های آن ابتدا به طور فشرده و گوشت دار در اطراف ساقه که قبلا از گل پوشیده ظاهر گردیده است. بالای هر میوه یک دسته از برگ ها به شکل کاکل دیده می شود. قسمت های دارویی آناناس، قسمت گوشتی میوه است.
خواص درمانی و موارد مصرف
-آب آناناس ضد انگل، خون ساز و اشتهاآور است؛ خون را صاف کرده و به هاضمه کمک می کند؛ هم چنین ناراحتی های گلو را برطرف می سازد.
-در تسریع و کمک به درمان زخم ها و جراحات، آنژین صدری، التهاب و گرفتگی عروق، عفونت ها(از جمله سینوزیت و عفونت کلیه)، یبوست، اختلال قاعدگی موجب (انقباض رحمی می شود)، چاقی (جهت کاهش وزن) و انواع سرطان موثر است.
خواص درمانی برگ آناناس
-آب جوشانده آن تب بر است
-جوشانده آن برای بیماری های آمیزشی استفاده می شود.
-از آب خیسانده آن برای تسهیل وضع حمل استفاده می شود.
-اگر آن را کوبیده و با نمک مخلوط کنید و روی کمر مالش دهید، درد کمر را تسکین می دهد.
نکته های درمانی
-مصرف مقادیر زیاد آناناس می تواند باعث کاهش اثر داروهای ضد فشارخون شود.
-زنان حامله و شیرده بهتر است از زیاده روی در مصرف آناناس خودداری کنند.
-در صورت عدم وجود منبع خاصی بهتراست بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند آناناس بیشتری مصرف کنند.
-مصرف مقادیر زیاد آناناس باعث افزایش اثرات داروهای ضد انعقادی (نظیر آسپرین، وارفاین، هپارین ) می شود.
-مصرف زیاد آب آناناس می تواند موجب بروز اختلالات گوارشی شود.
-اثرات مفید آناناس در نگه داری آن به صورت کمپوت و عصاره و یا پخته کاهش می یابد.
ارزش و مواد غذایی آناناس
انرژی 80 کیلوکالری
چربی 0/67 گرم
کلسترول 0
پروتیین 0/6
کربوهیدرات 19 گرم
قند 17 گرم
فیبر غذایی 1/68 گرم
نمک(طعام)15 میلی گرم
پتاسیم 175 میلی گرم
کلسیم 10/85 میلی گرم
آهن 0/57 میلی گرم
منیزیم 21/7 میلی گرم
روی 9/12 میلی گرم
مس 0/17 میلی گرم
منگنز 2/56 میلی گرم
منبع: نشریه تغذیه و سلامتی 83