چسباندن هرگونه چسبی (اعم از چسبهای ضد درد یا ترک سیگار یا …) به بدن برای روزه دار اشکالی ندارد، لکن برای وضو و غسل لازم است هر مانعی که از رسیدن آب به بدن یا موضع وضو جلوگیری می کند برطرف شود.
شخص روزهدار، در درجه اول با مقاومت در برابر نیرومندترین خواستههای طبیعی و غریزی خود از خوردن و آشامیدن و غیره، اراده خود را محکم و تقویت مینماید و مهمترین عادتهای خویش را ترک و بر شهوات نفس خود مستقلاً حکومت میکند.
روزه روح و باطن انسان را از خواهشهای ناشایسته پاک میگرداند و صیقل میدهد و صفای باطن میآورد زیرا وقتی شکم انسان از غذاها خالی شد. پرهیزگاری، امانتداری، صداقت و خلاصه انسانیت او تقویتشده و نور ایمان در قلب او تجلی میکند.
ماه رمضان زمان مخصوصی است که بهترین فصل برای تربیت و تقویت ایمان و اراده میباشد حضرت زهرا (سلام الله علیها) در ضمن خطبهای که در مسجد پیامبر (صلی الله علیه و آله) ایراد نمود، فرمود:
«و الصیام تثبیتا للاخلاص»؛ (علل الشرایع، ص 236) «و روزه را خداوند قرار داد برای ثبات و استواری در اخلاص»
با این مقدمه کوتاه که در مورد فضیلت روزه بیان کردیم به طرح چند پرسش و پاسخ در مورد روزه و روزه داری می پردازیم:
سوال: می خواستم بدانم که چسب های مخصوصی که دارای نیکوتین است و برای ترک سیگار به بدن می چسبانند را می توان در ایام ماه رمضان استفاده کرد یا خیر؟
پاسخ های زیر از دفاتر مراجع دریافت شده است:
دفتر حضرت آیه الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):
اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیه الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
مانعی ندارد.
دفتر حضرت آیه الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):
چسباندن هرگونه چسبی (اعم از چسبهای ضد درد یا ترک سیگار یا …) به بدن برای روزه دار اشکالی ندارد، لکن برای وضو و غسل لازم است هر مانعی که از رسیدن آب به بدن یا موضع وضو جلوگیری می کند برطرف شود. و الله العالم
سۆال : اگر در حال روزه از روی شهوت به زنی نگاه شود و آب از بدن خارج شود چه حکمی دارد؟
جواب: اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی یا شوخی کند و یا نگاه شهوت انگیز کند در صورتی که اطمینان دارد که منی از او خارج نمی شود، اگر چه اتفاقا منی بیرون آید روزه صحیح است ولی اگر اطمینان ندارد و شوخی را ادامه دهد تا منی خارج شود روزه باطل می گردد و اما سایر ترشحات مثل ودی و مذی و… روزه را باطل نمی کنند. (توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 933، م 1595)
سۆال : کشیدن سرمه به چشم در ماه مبارک رمضان آیا باعث ابطال روزه می شود؟
جواب: سرمه کشیدن در ماه مبارک رمضان مکروه است و مبطل روزه نیست. (توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 961، م 1657)
سۆال : اگر کسی در ماه رمضان العیاذ بالله کار حرامی مانند استمناء از او سر بزند آیا باید روزه خود را افطار کند؟ قضای روزه را چگونه باید به جا آورد و آیا کفاره نیز واجب است؟
جواب: اگر روزه را به وسیله چیز حرامی باطل کند روزه اش باطل می شود که علاوه بر قضاء کفاره هم دارد ولی نباید تا غروب چیزی بخورد. (توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 932)