غسل جنابت به خودی خود مستحب است ، و برای خواندن نماز واجب و مانند آن واجب می شود. ولی برای نماز میت و سجده شکر و سجده های واجب قرآن غسل جنابت لازم نیست .
لازم نیست در وقت غسل نیت کند که غسل واجب یا مستحب می کنم و اگر فقط به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم غسل کند، کافی است .
اگر یقین کند وقت نماز شده و نیت غسل واجب کند بعد معلوم شود که پیش از وقت غسل کرده ، غسل او صحیح است . غسل را چه واجب باشد و چه مستحب ، به دو قسم می شود انجام داد ترتیبی و ارتماسی .
نه چیز بر جنب مکروه است :
اول و دوم : خوردن و آشامیدن ، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست .
سوم : خواندن بیشتر ازهفت آیه از سوره هایی که سجده واجب ندارد.
چهارم : رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و بین خط های قرآن .
پنجم : همراه داشتن قرآن .
ششم : خوابیدن ، ولی اگر وضو بگیرد یا به واسطه نداشتن آب ، بدل ازغسل تیمم کند، مکروه نیست
هفتم : خضاب کردن به حنا ومانند آن .
هشتم : مالیدن روغن به بدن .
نهم : جماع کردن بعد از آن که محتلم شده ،یعنی در خواب منی از او بیرون آمده است .
پنج چیز بر جنب حرام است:
اول : رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسامی مبارک پیامبران و امامان علیهم السلام ، به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارد.
دوم : رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم ،اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم : توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند.
چهارم : گذاشتن چیزی در مسجد.
پنجم : خواندن سوره ای که سجده ی واجب دارد و آن چهار سوره است : اول : سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل ). دوم : سوره چهل و یکم (حم سجده ). سوم : سوره پنجاه و سوم (والنجم ). چهارم :سوره نود و ششم (اقرء). و اگریک حرف را به قصد یکی از این چهار سوره هم بخواند حرام است .