نویسنده: دومینیک توییسن
مترجم: پریناز ترینی
آیا برای داشتن ازدواجی موفق، راهکاری وجود دارد؟ افزایش رو به رشد آمار طلاق درخانواده های متفاوت، این سوال را تبدیل به یکی از مهمترین پرسش های زندگی امروزی می کند. صحبت از چگونگی تدارک سور و سات عروسی نیست، ما دقیقاً می خواهیم ازآماده ساختن دو نفر برای شروع زندگی مشترک صحبت کنیم. مخالفتی ندارید؟ دراین مقال عنوان «همسران آینده» را به کناری می گذارم، چون به نظرمن این روندی است که دانسته یا ندانسته قبل از ملاقات وآشنایی با شریک زندگی آینده شما ودر واقع، کاملاً از «ابتدای زندگی تان » آغاز شده است!
وقتی خود را برای مسابقه ای ورزشی آماده می کنیم. عموماً هدفمان یا کسب بهترین نتیجه ممکن است یا ایجاد احساس رضایتمندی درذهن و روح مان. درچنین مواقعی ابتدا هدف خود از شرکت درمسابقه را درذهن مان مجسم می کنیم (اهدافی چون کسب مقام نخست، حفظ جایگاه قبلی، لذت و افتخار شرکت در مسابقه و…) این هدف – که به آرزوها و افکارمان بستگی دارد- برای محقق شدن نیازمند برنامه ای خاص و صحیح است. اگر چه زندگی زناشویی یک مسابقه ورزشی نیست، اما حتماً لازم است قبل از هر کار دیگری، روی هدفی که قرار است به آن برسید، با هم تیمی مان توافق کنید.
زندگی مشترک موفق کدام است؟
زندگی مشترک موفق می تواند آنی باشد که هر دو نفر برای جبران و حل مشکلات اجتناب ناپذیرش، با کمال رضایت درآن پیش بروند وحضور عشق، دلگرمی، مهربانی و امنیت عاطفی را به وضوح احساس کنند. در ترازوی امتیازها و مشکلات چنین زندگی هایی، کفه موارد مثبت و دلگرم کننده بر دیگری چربش دارد. البته تمام این موارد کاملاً شخصی است. آنچه برای ما اهمیت ویژه ای دارد، می تواند برای دیگری بی اهمیت باشد. هر وزنه ای که در ترازوی ما مثبت یا منفی تلقی می شود، در ترازوی فرد دیگر الزاماً وزن و ارزش مشابهی ندارد.
همواره تصوری که از زندگی مشترک در ذهن ما شکل گرفته، وابسته به کودکی های ماست؛ در واقع از زمانی که شخصیت ما در محیطی شکل می گرفت که والدین برای مان تعریف وایجاد کرده بودند. این تصور به نوع رابطه آنها مربوط می شود. همین طور تصور ما از زندگی مشترک نیز به برنامه زندگی خودمان بستگی دارد و درابعاد وسیع تر، از زندگی پدر ومادرمان، جامعه، کشور، دوستان، محیط مدرسه و عناصر فرهنگی (کتاب، تلویزیون و…) تاثیر می پذیرد.
تمامی این موارد نه خوب هستند ونه بد. فقط شخصیت ما را می سازند و درادامه راه زندگی که با مساله ازدواج روبه رو می شویم، بخش اصلی وجود ما را تشکیل می دهند. برای ادامه بحث مان کمی به جلو می رویم. در زندگی زوجی که ازدواج موفقی نداشتند، مشاجره ها افزایش می یابد. ویکدیگر را درک نمی کنند درچنین وضعیتی جملاتی که رد و بدل می شود، اصلاً جالب نیست: « همیشه همین مشکل رو داریم…»، «هر بار که می خوام…اون….»، «نمی تونه جلوی خودشو بگیره و…»، «نمی خواهد بفهمه که….» و….
این به روشنی نشان می دهد که زوج دربحرانی گرفتارآمده اند (برای این که به چنین نتیجه ای برسید، حتماً هیچ فردی کامل نیست ودر نتیجه خانواده و زندگی بی نقص معنایی ندارد. هر کدام از ما سرگذشتی متفاوت وتوانایی ها وکاستی های مختلفی داریم و چیزی که بیشترما را از یکدیگر متمایز می سازد، ویژگی های شخصیتی و رفتاری مان درارتباط با دیگران وهمین طور نقشی است که در شرایط مختلف زندگی به عنوان فرزند، همسر، پدر یا مادر و… می پذیریم. بدیهی است که با وجود این همه تفاوت، ابتدا شناختی که ما ازخود داریم و سپس شناخت از همسرمان می تواند مشکلات احتمالی آینده را کمتر کند. ذکرچند اصل مهم برای داشتن زندگی مشترک موفق خالی از فایده نیست.
اصول مهم زندگی مشترک موفق
1. شریک زندگی خود را بشناسید.
در پی آن باشید که پیدا کنید چه چیزهایی باعث خوشحالی، سرگرمی، ترس و نگرانی او می شود. اهداف، مشغولیت ها، آرزوها و باورهایش کدامند؟
2. تعریف وتمجیدها را بیشتر کنید:
ویژگی هایی را که در همسر خود می پسندید، به خودتان وبه او یادآوری کنید. خوبی هایش را تحسین کنید و به او بگویید چقدر دوستش دارید وبه داشتنش افتخار می کنید. خاطرات خوشی که با او دارید را بارها و بارها مرور کنید و ازارزش ها، باورها واهداف مشترک تان حرف بزنید.
لازم نیست روان شناس باشید). اگر از جنبه دیگری به این موضوع نگاه کنیم، می بینیم آنها گرفتار رفتارهای خشونت آمیزی شده اند که همیشه مجبوربه تکرار شدن هستند. گویی برخوردهای شان همچون دری چرخان است که هر یک را در مقابل دیگری قرار می دهد، به این امید که این در به راه دیگری گشوده شود. اما از دری که همیشه درحال چرخش است، هیچ انتظاری نمی توان داشت مگر بازگشت به نقطه اول! برای این که آنها را از این دایره منحوس بیرون بکشیم – نمی خواهیم بین آنها قضاوت کنیم – بهتراست ازآنها بخواهیم تا برداشت شخصی خود را از زندگی مشترک بازگو کنند. از نظرآنها زندگی مشترک موفق چه ویژگی دارد؟ شخصیت آنها در چه خانواده و جامعه ای شکل گرفته است؟
برای پذیرش برخی توافق ها هر کدام با چه موانعی روبه رو می شوند؟ درچنین شرایطی کدام مشکل قدیمی دوباره سر باز می کند وچه نگرانی هایی آنها را تهدید می کند؟ چگونه هر کدام ازآنها می توانند در برخورد با دیگری رفتار منصفانه تری داشته باشند؟
یافتن علتی که هریک از آنها را در رفتار خشونت آمیز یا تدافعی خود نگه می دارد، اندک اندک می تواند به این زوج برای برون رفت از بحران خانوادگی شان کمک کرده وآنها را به مسیری مسالمت آمیز رهنمون کند. درهر زندگی، مشاجره هایی وجود دارد، اما باید سعی کنیم. بحث های مان «مؤدبانه» و «محترمانه» باشد تا درنهایت به صلح و سازش منتهی شود.
وجود چنین مشکلات رفتاری در خانواده ها می تواند ما را به این نتیجه برساند که برای شروع زندگی مشترک باید ابتدا خودمان را به خوبی بشناسیم: «من چه جورآدمی هستم؟ خواسته ها و آرزوهایم چیستند؟ چه برداشتی از زندگی مشترک دارم؟ ترس ونگرانی ام از چیست؟ زوج سازگار چه تعریفی دارد؟ در ازدواج چه چیز را دنبال می کنم؟ زندگی پدر ومادرم چه احساسی را در من بیدار می کند؛ خوب یا بد؟» این سؤال وجواب هاست که احساس مسؤولیت را درما افزایش داده و وظایف مان را یادآوری می کند.
به نظر من مرحله آشنایی با خود حقیقی شما، بهتر است قبل از اولین ملاقات با همسرآینده تان طی شود، چرا که احساسات عاشقانه اولین لحظات آشنایی، بسیار پرشور هستند وهرگونه حس منفی را از طرفین دور نگه می دارند.
3. وقت بیشتری را کنار هم بگذرانید.
زمانی را برای گفتگو، تفریح، رفتن به سینما یا پارک اختصاص دهید. از همان روزهای نخست سعی در درک متقابل داشته باشید و به هم احترام بگذارید.
4.به او فرصت بدهید تا رضایت خاطرتان را فراهم کند
حس رضایت از همسر، ازاهمیت زیادی برخوردار است. خجالت را کنار بگذارید و به راحتی خواسته واقعی خود را بیان کنید. دیگران نمی توانند خواسته های ما را از حالات صورت ما درک کنند یا قلب مان را بخوانند. اگر به موضوع خاصی علاقه دارید، بهتر است آن را بیان کنید.
5. مشکلاتی را که می توانید حل کنید، زودتر ازسر راه بردارید:
صحبت های تان را به آرامی شروع کنید چون گفتگو ها معمولاً با همان لحنی که آغاز می شوند، پایان می یابند! تلاش کنید گفتگوهای تان در مسیر درستی باشد وسوء تفاهمی رخ ندهد. فرصت رفع اشتباه را به همسرتان بدهید ودرهر شرایطی انسان با گذشتی باشید. به همسرتان با دقت گوش کنید وهنگامی که او درحال صحبت با شماست، به جوابی که باید فکرنکنید. فقط خوب گوش کنید.
منبع:نشریه راه موفقیت، شماره 24