عطری از اعماق فنجان
هل گیاهی است که از تمام دنیا صادر میشود و مخصوص مناطق حاره و گرم است.
میوههای هل بیضی شکل و به رنگ زرد یا سبز روشن به طول 1 تا 2 سانتی متر است. دانههای معطری دارد که به رنگ قهوهای مایل به قرمز هستند و برای خوشبو کردن چای نوشیدنیها و غذاها از آن استفاده میکنند.
این گیاه حاوی اسانسهای فرار و معطر در حد 4 درصد است و همچنین مواد رزینی و چرب دارد.
هل از نظر طب قدیم ایران، گرم و خشک است و از فواید طبی آن میتوان به نقش موثر آن بر کاهش کلسترول و حفظ سلامت عروق اشاره کرد.
از سایر فواید این گیاه میتوان خاصیت ضد نفاخ و بادشکن بودن آن را بر شمرد، بنابراین مصرف آن در غذاهای نفاخ بسیار سودمند است.
هل خاصیت ادرار آور دارد و تسکین دهنده دردهای زمان قاعدگی است.
به هضم غذاها کمک میکند و در برطرف کردن زخمهای دهان و خوشبو کردن دهان، بسیار سودمند است.
برای برطرف کردن تهوع میتوان از دم کرده هل استفاده کرد. این گیاه اشتهاآور است و تب را پایین میآورد.
از هل در موارد وجود دردهای روماتیسمی استفاده میکنند، همچنین دم کرده آن همراه با چای سبز آرامش اعصاب را به همراه میآورد.
معمولا برای تهیه دم کرده هل مقدار 30 گرم هل را کوبیده در یک لیتر آب جوش میریزند و صبر میکنند 10 دقیقه دم بکشد، سپس صاف کرده و مینوشند. مصرف مقدار زیاد هل برای دستگاه گوارش مضر است.
منبع مقاله :
کوهکن، صدف، (1393)، میوه درمانی، تهران: همشهری، چاپ سوم