نویسنده: عذراسادات حکیم
امام صادق (ع) درباره سیب میفرماید:
سیب سبب ترشح معده میشود. (1)
همچنین حضرت در جای دیگر میفرماید:
به کسی که تب دارد، سیب بدهید؛ چرا که چیزی بهتر از آن نیست. (2)
باز حضرت در جای دیگر میفرماید:
اگر مردم میدانستند چه فایدههایی در سیب هست، بیماریهای خود را جز با سیب درمان نمیکردند. (3)
همچنین حضرت درباره درمان شخص مسموم میفرماید:
برای شخص مسموم، دارویی مفیدتر از آرد سیب نمیشناسم. (4)
شخصی به نام ابویوسف روایت میکند: مردم مکه گرفتار وبا شدند و من نیز مبتلا شدم، نامهای خدمت امام موسی کاظم (ع) نوشتم و راه چاره خواستم، حضرت در جواب نوشتند: سیب بخور، خوردم و عافیت یافتم. (5)
سیب شیرین گرم و تر وسیب ترش، سرد وخنک است.
سیب دارای ویتامینهای بسیاری است که از جمله آنها میتوان به A,B1,B2,B3,C,E اشاره کرد.
همچنین دارای بسیاری از مواد معدنی از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آهن، آهک، ارسنیک، اسید فرمیک، اسید فسفریک، برم، پتاسیم، تانن، فسفر، مس، منیزیم، منگنز، کلسیم، کلر و گوگرد.
سیب دارای فایدههای بسیاری است که از جمله آن درمان چشم درد، درد گوش، کچلی، سیاه سرفه، سینه درد و زکام میباشد.
لازم به ذکر است که کلمه پماد از پوم به معنای سیب برداشت شده است. خوردن سیب، از سرماخوردگی وعفونتهای تنفسی پیش گیری و برای مجاری تنفسی بسیار مفید است. بویدن سیب، نشاط و خوشحالی را به همراه میآورد وبرای طپش قلب، تنگی نفس و تقویت معده مفید بوده و اشتها را افزایش میدهد. برای پیش گیری از یبوست و وبا مفید است. برای درمان حصبه ای، ورم روده اطفال، اسهال خونی و ورم و درد مفاصل مفید است. نه تنها فعالیتهای دستگاه گوارش را تنظیم، از سوء هاضمه پیش گیری و دهان را ضدعفونی میکند. روماتیسم و بیماریهای ریوی، کبد، کلیه از جمله سنگ کلیه و مجاری ادرار، تب خال و نقرس را درمان میکند. لثه را تقویت میکند، به خصوص اگر بعد از غذا خورده شود.
سیب فشارخون را نیز کاهش میدهد. تب حاصل از سرما خوردگی، هوا زدگی، دریا زدگی، دل پیچه و چاقی را درمان میکند.
اعضایی چون اعصاب و مغز را تقویت میکند وبرای سینه بسیار مفید است. سم وبا و عقرب را از بین میبرد، ترشح غدههای بزاق و معده را معتدل مینماید. مجراهای سینه، معده و ادرار را باز و زه کشی مینماید.
سیب برای افراد کم تحرک بسیار مفید است. خوردن سیب هنگام صبح ناشتا خون را تصفیه و هنگام شب قبل از خواب یبوست را از بین میبرد.
کار فکری را تحریک نموده و خواب آور است. آب سیب برای تقویت قلب، معده، کبد، جگر و دفع وسواس مفید است. بیشترین ویتامینهای سیب در پوست وزیر پوست آن نهفته است. سیب ترش برای کسانی که مزاج گرمی دارند مفید است. قابض است، حالت استفراغ و دل بهم خوردگی را از بین میبرد، نقرس و بیماریهای عصبی را نیز درمان میکند. پخته آن درمان اسهال خونی است. (6)
ضررها
زیاده روی در خوردن سیب نرسیده در فصل بهار و همچنین سیب ترش، بیماریهایی را به همراه میآورد.
پی نوشت ها :
1. وسایل الشیعه، جلد 17، صفحه 125.
2. سفینه البحار، جلد 2، صفحه 123.
3. بحارالانوار، جلد 66، صفحه 172.
4. وسایل الشیعه، جلد 17، صفحه 128.
5. سفینه البحار، جلد 1، صفحه 124؛ بحارالانوار، جلد 66، صفحه 174.
6. طب الکبیر، صفحه 130.
منبع: حکیم، عذراسادات؛ (1388) میوه درمانی با بهره گیری از دستورهای اسلامی، قم، عصر غیبت، چاپ نخست.