شاید از آنهایی باشید که وقتی اسم میوه و سبزی در این گزارش به چشمتان میخورد، میروید سراغ خبرهای بعدی و میگویید «درباره میوهها و سبزیها زیاد شنیدهام!» اما هنوز هم نکاتی وجود دارد که خیلی از مردم آنها را نمیدانند یا میدانند و به آنها عمل نمیکنند و گواهش هم این است که مصرف ناکافی میوهها و سبزیجات علت 31 درصد بیماریهای ایسکمیک قلب و 11 درصد سکتههای مغزی در دنیاست.
میوهها و سبزیجات 2 جزء بسیار مهم از گروههای اصلی غذایی هستند و چه آنها که رژیم میگیرند و چه آنها که نمیگیرند، ناچارند این دو ماده غذایی را در برنامههای غذایی خود بگنجانند و در غیر این صورت باید منتظر عواقب ناخوشایند مصرف نکردن این مواد باشند.
حتما میدانید وقتی حرف از گروه میوهها یا سبزیها میزنیم، منظورمان یک میوه و سبزی خاص نیست و همه انواع میوهها و سبزیجات را در نظر داریم. بر این اساس هر فرد برای سالم ماندن باید روزی 2 تا 4 واحد میوه مصرف کند. کارشناسان تغذیه میگویند یک واحد میوه در واقع یک میوه متوسط یا نصف لیوان آبمیوه تازه طبیعی یا یک چهارم لیوان میوه خشک است که 15 گرم کربوهیدرات و 60 کیلوکالری انرژی دارد. دقت داشته باشید وقتی از آبمیوه حرف میزنیم، تاکیدمان بر آبمیوه گرفته شده از میوههای طبیعی است . معمولا محصولات اغلب کارخانههای آبمیوهگیری حاوی افزودنیهایی است که گرچه مجاز خوانده میشود اما متخصصان سلامت اعتراف میکنند که در طولانی مدت بر سلامت انسانها تاثیر منفی دارد. نباید فراموش کنید که اگر رژیم دارید، خوردن میوه را به نوشیدن آبمیوه ترجیح بدهید چون میوهها زودتر از آبمیوه احساس سیری به انسانها میدهند. از طرفی گروه سبزیها هم باید روزی 3 تا 5 واحد مصرف شوند. متخصصان تغذیه میگویند هر واحد سبزی شامل یک لیوان سبزی خام ، نصف لیوان سبزیهای پخته یا نصف لیوان آب سبزی و یک عدد سیب زمینی متوسط است.
هر واحد سبزی دارای 5 گرم کربو هیدرات، 2 گرم پروتئین و 25 کیلوکالری انرژی است. هر واحد سبزی همچنین 2 تا 3 گرم فیبر غذایی دارد، اما فیبر تنها مادهای نیست که سبزیها و میوهها دارند بلکه این مواد، محتوی انواعی از ویتامینها و مواد معدنی نیز هستند که تاثیری بسیار مثبت بر سلامت دارند. نقش میوهها و سبزیها در پیشگیری و درمان بیماریها چنان مهم است که هر بخش سلامت در هر روزنامه و مجله و خبرگزاری، بارها در طول عمر کاری اش مطالبی درباره آن منتشر میکند و با پیشرفت علم دائما این مطالب هم به روز و بر آنها افزوده میشود.
خواص معجزهآسا
ـ میوهها و سبزیها به علت داشتن ویتامین، مواد معدنی، آنتیاکسیدان و فیبر نقش مهمی در پیشگیری و درمان انواع سرطان، بیماریهای قلبی ـ عروقی، سکته مغزی، پوکی استخوان، دیابت و چاقی دارند.
ـ میوهها و سبزیها به علت داشتن آنتیاکسیدان و فیبر از رسوب چربی در دیواره رگها و گرفتگی عروق جلوگیری میکند.
ـ فیبر باعث افزایش حجم مدفوع و افزایش حرکات روده شده و از یبوست جلوگیری میکند.
ـ فیبر باعث کاهش فشار درون روده میشود واز بیماریهایی چون هموروئید (بواسیر) و دیورتیکولوز پیشگیری میکند.
ـ فیبر با کاهش سطح کلسترول خون از بیماریهای عروق قلب و مغز جلوگیری میکند.
ـ فیبر تخلیه محتویات معده به درون روده و جذب آنها را به تاخیر میاندازد و با این کار مانع افزایش ناگهانی قند خون میشود و به همین علت در کنترل بیماری دیابت مفید است.
ـ فیبر با ایجاد حس سیری، باعث کاهش مصرف غذا شده و به کاهش وزن کمک میکند.
ـ میوهها و سبزیها نقش محافظتی در ابتلا به سرطان کولون و رکتوم دارند.
ـ میوهها و سبزیها غنی از پتاسیم بوده و مصرف آنها برای کنترل فشارخون و جلوگیری از ریتمهای قلبی نامنظم موثر است.
ـ میوهها و سبزیها به علت داشتن آنتیاکسیدان نقش مهمی در مقابله با آلودگی هوا دارند.
میوه و سبزی هم قاتل میشود؟
ـ باقی مانده سموم دفع آفات روی میوهها و سبزیها میتواند احتمال بروز سرطان را افزایش دهد.
ـ سبزی معمولا از طریق مدفوع انسان یا حیوان، آلوده میشود و علت آلودگی تماس با خاک یا آبیاری با آب آلوده است. بنابراین سبزی و میوه را باید قبل از مصرف کاملا شست و ضدعفونی کرد.
ـ میوه و سبزیهایی مانند سیب و خیار باید به دقت شسته و حتی الامکان به صورت پوست کنده مصرف شوند.
ـ برای نگهداری میوهها در یخچال باید توجه داشت هوا در اطراف همه قسمتهای میوه جریان داشته باشد، بنابراین نباید میوهها را داخل کیسههای نایلونی در یخچال گذاشت.
ـ برای نگهداری سبزیها بعد از پاک کردن، شستن و ضد عفونی کردن، آنها را داخل یک پارچه تمیز پیچیده و داخل یخچال بگذارید.
ـ موقع جا به جاکردن و شستن میوه و سبزی باید مراقب بود پوست آنها زخمی نشود و ضربه نخورد. این کار باعث میشود سبزیها و میوهها زودتر فاسد شوند.
منبع : روزنامه جام جم