تخلف از قوانین

تخلف از قوانین

سؤال 1: قرآنی که جزو اموال مدرسه است و باید در مدرسه مطالعه شود, آیا می توان در تابستان به دلیل تعطیلی به خانه برد و مطالعه نمود؟
جواب: اموال و کتب مربوط به مدرسه را نمی توان بدون مجوز شرعی از مدرسه خار, جنمود هرچند مدرسه مدتی تعطیل باشد. (ر.ک استفتائات امام (ره), ج3, ص543)
سؤال 2: آیا رعایت کردن قوانین مدرسه و یا شهر واجب است؟
جواب: تخلف از قوانین مشروع نظام جایز نیست و تخلف نسبت به مقررات مدرسه و امثال آن در شأن مؤمن متعهد نیست. (ر.ک استفتائات امام (ره), ج3, ص543, س175)
سؤال 3: علت تحریم تقلب چیست؟
جواب: تقلب نوعی خیانت است و در شأن مسلمان متدین نیست و در بعضی روایات خیانت از گناهان کبیره شمرده شده است. (جامع المسائل آیت الله فاضل, ج1, س2196)
سؤال 4: آیا دادن پولهای تقلبی به فروشندگان مواد مخدر و خریدن مواد با آن پول چه حکمی دارد؟
جواب: خرید و فروش مواد مخدر به نظر اکثر مراجع حرام است و استفاده از پول تقلبی هم جایز نیست. (کتاب مسائل جدید از دیدگان مراجع, ج1, ص149 و ج3, ص212)
سؤال 5: گاهی اوقات جهت انجام کاری به یکی از بانک ها و ادارات مراجعه می کنیم و چنین به نظر می آید که مأمور آن اداره با درخواست ما موافقت نمی کند مگر اینکه مبلغی به عنوان شیرینی به آنها بپردازیم, آیا چنین کاری جایز است؟
جواب: به نظر مقام معظم رهبری پرداخت پول یا اموال دیگر از طرف فرد مراجعه کننده به کارمندان ادارات که مکلف به ارائه خدمات اداری به مردم هستند و حتماً منجر به فساد ادارات خواهد شد, عملی است که از نظر شرعی حرام محسوب می شود و توهم اضطرار مجوز او در انجام این کار نیست. و کارمند نیز جایز نیست در این مال تصرف نماید. (اجوبه الاستفتائات, ج2, ص161)
سؤال 6: یک نهاد به چند بخش تقسیم می شود که هر بخش دارای امکاناتی است, اگر بعضی از اموال یکی از این بخشها را در محل دیگر برای پیشبرد اهداف سازمان به کار برند چه حکمی دارد؟
جواب: استفاده از بخشهای مختلف اداره برای کمک به بخش دیگر فی حدّ نفسه اشکال ندارد لکن اگر خلاف مقررات است بدون هماهنگی و اجازه مسؤولین مربوطه اقدام نشود. (ر.ک استفتائات امام (ره), ج3, ص532)
سؤال 7: بن کتاب امسال دانشجویان 5 هزار تومان است آیا خرید و فروش آن به قیمت کمتر یا بیشتر جایز است؟
جواب: اگر خلاف مقررات نباشد مصالحه آن اشکال ندارد. (ر.ک استفتائات امام (ره), ج3, ص525, س126)
سؤال 9: آیا سازمانهای دولتی مجازند مبلغی را از مراجعه کنندگان بدون ضوابط قانونی دریافت نمایند یا خیر؟
جواب: به طور کلی گرفتن هر گونه وجهی خار, جاز مقررات مشروع مصوّب جمهوری اسلامی از مراجعین به ادارات جایز نیست و موجب ضمان گیرنده می شود. (ترجمه استفتائات رهبری چاپ وزیری, س1246)
سؤال 10: در بعضی ادارات مثلاً بدون حساب و کتاب مبلغ قابل توجهی جهت صدور قبوض آب و برق از مردم می گیرند و مردم بعضاً توان پرداخت آن را ندارند, با این حال آیا مصرف آب و برق قاچاقی اشکال دارد یا خیر؟
جواب: خلاف مقررات نظام اسلامی رفتار ننمایید و تخلفات مأمورین ادارات را به مقامات مسؤول گزارش دهید تا پیگیری نمایند. لازم به تذکر است که تخلف دیگری مجوز تخلف ما نمی شود. (استفتائات رهبری چاپ وزیری, س1987)
سؤال 11: CDهای مذهبی که روی آن نوشته اند تکثیر آن حرام است و دارای قفل هستند, شکستن قفل آن چه حکمی دارد؟
جواب: به نظر بسیاری از مراجع فعلی شکستن قفل CDها و تکثیر آنها جایز نیست و حضرت آیت الله بهجت و آیت الله فاضل می فرمایند موجب ضمان شکننده نیز می شود. (طبق استفتاء از دفاتر مراجع معظم)
سؤال 12: آیا خرید امتیاز تحصیل در یک شهر بین دو دانشجو و عوض کردن جای همدیگر آیا شرعاً اشکال دارد؟
جواب: چنانچه خلاف مقررات نباشد گرفتن پولی برای واگذاری حق خود به دیگری مانعی ندارد. (برگرفته از جامع المسائل آیت الله فاضل, ج1, س1415)
سؤال 13: قاچاق کالا یا وسایل منزل مثل البسه و خرید آن توسط مشتریان چه حکمی دارد و آیا نماز خواندن با آن جایز است؟
جواب: خرید اجناس خارجی و نماز خواندن با البسه آن با وجود شرایط لباس نمازگزار اشکال ندارد لکن بر خلاف مقررات جمهوری اسلامی عمل ننمایید. (استفتائات امام (ره), ج2, ص48, س132)
سؤال 14: آیا رفتن به کربلا به صورت غیر مجاز اشکال دارد؟
جواب: خروج غیر قانونی از مرز جایز نمی باشد. (سؤال از دفتر رهبری)
سؤال 15: آیا استفاده از CDهای رایت شده جایز است و اگر CD رایت شده را رایت کنیم اشکال دارد؟
جواب: استفاده از سی دی رایت شده توسط دیگری اشکال ندارد اما دستور به رایت آن صحیح نیست. (سؤال از دفتر رهبری)
سؤال 16: احتکار و گران فروشی از نظر شرع چه حکمی دارد؟
جواب: احتکار و گران فروشی و هر عملی که بر خلاف مقررات دولت اسلامی است جایز نیست. (استفتائات حضرت امام (ره), ج3, ص518)
سؤال 17: پیروی از مافوق در ارتش نسبت به تراشیدن ریش یا ماشین کردنی که در حکم آن می باشد جایز است یا خیر؟
جواب: تراشیدن ریش و ماشین کردنی که در حکم تراشیدن است حرام است علی الاحوط و دستور برخلاف موازین اسلامی جایز نیست و اطاعت از چنین دستوری نیز جایز نیست. (استفتائات حضرت امام (ره), ج3, ص503)

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید