خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

سؤال 1: خوردن پرندگانی چون شاهین و پرستو و هدهد چه حکمی دارد ؟
جواب: خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد حرام است و خوردن گوشت پرستو و هدهد مکروه می‌باشد. (ر.ک: توضیح المسائل حضرت امام (ره)، ص2624).
سؤال 2: اگر قسمتی از گوشت بدن حیوان زنده حلال گوشت را ببریم آیا جایز است آن را بخوریم؟
جواب: اگر چیزی را که روح دارد از حیوان زنده جدا نماید، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام می‌باشد.‌ (ر.ک: توضیح المسائل حضرت امام (ره)، ص 2625).
سؤال 3: چند چیز از حیوان حلال گوشت حرام است لطفاً بیان فرمائید؟
جواب: پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت حرام است: 1) خون 2) فضله 3) نری 4) فرج 5) بچه‌دان 6) غدد که آن را دشول می‌گویند 7) تخم که آن را دنبلان می‌گویند. 8) چیزی که در مغز کله است و به شکل نخود می‌باشد. 9) مغز حرام که در میان تیره پشت است. 10) پی که در دو طرف تیره پشت است. 11) زهره دان 12) طحال 13) مثانه 14) حدقه چشم 15) چیزی که در میان سم است و به آن ذات الاشاجع می‌گویند. (ر.ک: توضیح المسائل امام (ره)، ص2926)
سؤال4: خوردن سرگین، خلط و آب دماغ چه حکمی دارد؟
جواب: خوردن سرگین و آب دماغ حرام است و احتیاط واجب آن است که از خوردن چیزهای خبیث دیگر که طبیعت انسان از آن متنفر است (مثل خلط) اجتناب کنند، ولی اگر پاک باشد و مقداری از آن با چیز حلال مخلوط شود که در نظر مردم نابود حساب شود، خوردن آن اشکال ندارد. (ر.ک: توضیح المسائل امام (ره)، ص 2627)
سؤال5: خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهدا ـ علیه السّلام ـ چه حکمی دارد؟
جواب: خوردن کمی از تربت سیدالشهدا ـ علیه السّلام ـ برای شفا و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد. (ر.ک: توضیح المسائل امام (ره)، ص2628)
سؤال6: غذا خوردن از سر سفره‌ای که بر روی آن جام شراب می‌گذارند چه حکمی دارد؟
جواب: سر سفره‌ای که در آن شراب می‌خورند،‌ اگر انسان یکی از آنان حساب شود بنابر احتیاط واجب نباید نشست و چیز خوردن از آن سفره حرام است. (ر.ک: توضیح المسائل امام (ره)، ص 2634)
سؤال7: اگر گرسنه‌ای را دیدیم که از فرط گرسنگی در شرف موت است کمک کردن ما به او چه حکمی دارد ؟
جواب: بر هر مسلمان واجب است مسلمان دیگری را که نزدیک است از گرسنگی یا تشنگی بمیرد، نان و آب داده و او را از مرگ نجات می‌دهد. (ر.ک: توضیح المسائل امام (ره)، ص 2635)
سؤال 8: چیزهایی که موقع غذا خوردن مستحب است و خوب است رعایت کنیم را بیان فرمائید؟
جواب: چند چیز در غذا خوردن مستحب است: 1) هر دو دست را پیش از غذا بشوئید.2) بعد از غذا دستان خود را بشوئید. 3) میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد. 4) اول غذا بسم الله بگویید.5) با دست راست غذا بخورید. 6) با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورید. 7) اگر چند نفر سر یک سفره نشسته‌اند هر کسی از غذای جلو خودش بخورد. 8) لقمه را کوچک بردارید. 9) سر سفره زیاد بنشینید و غذا خوردن را طول بدهید. 10) غذا را خوب بجوید. 11) بعد از غذا حمد خدا را بجا آورید. 12) انگشتان را بلیسید. 13) بعد از غذا خلال کنید. 14) آنچه بیرون سفره می‌ریزید را جمع کرده و بخورید. 15) در اول روز و اول شب غذا بخورید و در بین روز و بین شب غذا نخورید. 16) بعد از خوردن غذا به پشت بخوابید و پای راست را روی پای چپ بیندازید. 17) در اول غذا و آخر آن نمک بخورید. 18) میوه را پیش از خوردن با آب بشوئید. ( توضیح المسائل امام (ره)، ص 2636)
سؤال9: در غذا خوردن چند چیز مکروه است؟‌
جواب: چند چیز در غذا خوردن مکروه است: 1ـ در حال سیری غذا خوردن 2- پرخوردن 3- نگاه کردن به صورت دیگران در موقع غذا خوردن 4ـ خوردن غذای داغ 5ـ بعد گذاشتن نان در سفره منتظر چیز دیگر شدن 6ـ پاره کردن نان با کارد 7- گذاشتن نان زیر ظرف غذا 8- پاک کردن گوشتی که بر استخوان چسپیده به طوری که چیزی در آن نماند. 9- پوست کندن میوه 10- دور انداختن میوه پیش از آنکه آن را بخورید. ( توضیح المسائل امام (ره)، ص 2637)
سؤال10: در آب آشامیدن چند چیز مستحب و مکروه است؟
جواب: در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: 1- آب را به صورت مکیدن بیاشامد. 2- در روز ایستاده آب بخورد. 3- پیش از آشامیدن آب بسم الله و بعد از آن الحمدالله بگوید. 4- به سه نفس آب بیاشامد. 5- از روی میل آب بیاشامد. 9- بعد از آشامیدن آب حضرت اباعبدالله ـ علیه السّلام ـ و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. و در آشامیدن آب چند چیز مکروه است: 1- -زیاد آشامیدن آب و آشامیدن آن بعد از غذای چرب. 2- در شب به حال ایستاده آب خوردن. 3- با دست چپ نوشیدن آب 4- از ظرف شکسته آب نوشیدن. ( توضیح المسائل امام (ره)، ص2638-2639)
سؤال11: اگر حیوانی نجاست خوار باشد آیا گوشتش هم نجس است یا خیر؟
جواب: بلی اگر حیوان عادت به خوردن مدفوع انسان پیدا کند گوشت و شیر آن نجس و در حیوانات تخم گذار مانند مرغ، تخم آنها نیز نجس است. (ر.ک: تحریر الوسیله امام، ج 2، ص 159، م 17)
سؤال12: اگر به مرغ خانگی، گوشت و استخوان کوبیده شده نجس بخورانیم، گوشت و تخم مرغ آن حرام می‌شود یا خیر؟
جواب: خیر گوشت و تخم مرغ مذکور پاک است و حلال می‌باشد. (ر.ک: استفتائات جدید آیه الله مکارم شیرازی، ج 1، ص 25، س 35)
سؤال 13: کدام نوعی از آبزیان حلال و کدام نوع از آنها حرام است؟
جواب: گوشت ماهیانی که فلس دار هستند و میگو حلال و بقیه جانوران دریائی حرام گوشتند و نسبت به حیوانات حلال گوشت غیر دریائی به ترجمه تحریرالوسید ج 2، کتاب اطعمه اشربه مسائل 5 و 6 و 7 مراجعه فرمائید.
سؤال 14: می‌دانیم اگر ماهی در آب بمیرد حرام می‌شود این در حالیست که گرفتن ماهی با تور بعضاً تعداد زیادی ماهی در تور درون آب تلف می‌شوند، اینگونه ماهیها چه حکمی دارد؟
جواب: به نظر مرحوم امام (ره)، اینگونه ماهیها حرام هستند ولی به نظر مرحوم آیت الله گلپایگانی (ره)، و برخی دیگر از فقها اگر ماهی پس از افتادن در تور بمیرد پاک و حلال است. به نظر مرجع خود رجوع فرمائید. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 2، م 2615)
سؤال 15: استفاده از طعام دیگران با تعارف یا بدون تعارف در حالی که نمی‌توان اطمینان حاصل کرد که صاحب آن راضی است یا نه جایز است؟
جواب: چنانچه از ظاهر حال دوستان، رضایت به استفاده از غذای آنها حاصل شود مانعی ندارد مگر آنکه بدانیم ظاهراً تعارف می‌کند و قلباً رضایت ندارد و در منزل خویشان و اقوامی که اجازه می‌دهند انسان وارد شود استفاده از خوراکی ‌هائی که در اختیار انسان می‌گذارند مانعی ندارد. (ر.ک: تحریر الوسیله امام، ج 2، ص169، م 28 و 29)
سؤال 16: خوردن میوه درختی که در مسجد رشد کرده است و یا خوردن عسلی که بر روی درخت مسجد است چه حکمی دارد؟
جواب: استفاده از میوه برای عموم تابع نوع وقف درخت است و فرقی بین مساجد نیست و اما خوردن عسل زنبوری که ملک کسی نیست اشکال ندارد. (ر.ک: استفتائات رهبری، ج 1، ص 127)
سؤال 17: آیا می‌توانیم در کشور‌های خارجی در رستورانهایی که آشپز و پیشخدمتها مسیحی هستند، غذاهای غیر گوشتی مثل سبزیجات و ماهی و تخم مرغ بخوریم یا نه؟
جواب: اگر یقین به ملاقات آنها با رطوبت به بدن کافر باشد نجس است و نباید بخورید. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 508.)
سؤال 18: کم خوردن شراب، مثل یک قاشق آن برای بدن ضرر ندارد و عقل را هم ضایع نمی‌کند، لطفاً بفرمائید که چرا اسلام حتی یک ذره آن را حرام می‌داند؟
جواب: ملاک در این حکم اسلامی، تنها ضرر نیست. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 510)
سؤال 19: آب جوئی که الکل ندارد و مست کننده نیست، خوردن آن جایز است یا نه؟
جواب: آب جو که در عربی به آن فقاع گفته می‌شود حرام است. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 510)
سؤال 20: لطفاً حکم پختن کشمش بهمراه غذا را بیان فرمائید؟
جواب: باد کردن کشمش و جوش آمدن آن در غذا موجب حرمت آن نیست. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص510)
سؤال 21: چیدن میوه از باغ دیگران برای خوردن در همان محل بدون اجازه از صاحب آن آیا حلال است یا خیر؟
جواب: اگر درخت میوه در سر راه رهگذر قرار داشته باشد می‌تواند در حال عبور از خیابان، از میوه آن درخت برای خوردن در همانجا استفاده کند. به شرط آنکه از حد سیری و احتیاج تجاوز نکند. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 510)

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید