شش نکته که در خواستگاری باید مدنظر داشت
در شماره پیش در مورد استرس های جلسه خواستگاری گفتیم. اما بعد از همه آن سرخ و سفید شدن ها و عرق ریختن ها، نباید فراموش تان شود که رفته اید خواستگاری و باید خواسته تان را بگویید. نکته هایی که باید بهشان دقت کنید اینهاست:
1 ظاهر
یعنی به دلم می نشیند یا نه؟ یعنی اگر کسی اول اول، قبل از هر چیز برود به دنبال مال و اموال و اینکه معدل طرف چند است؟ خوش صحبت است یا نه؟ نتیجه کار درست نمی شود. بعضی ها با خودشان رودربایستی دارند. بالاخره ازدواج یکسری ابعاد روحی دارد، یکسری ابعاد جسمانی که خیلی هم لازم و خوب است. منتها ابعاد جسمانی اش را باید در راستای ابعاد روحی پیش برد و هدایت کرد. بعضی وقت ها طرف اصلا نمی داند که با چه جور کسی می خواهد زندگی کند. در حالی که اول از هم باید از ظاهر طرف خوشت بیاید؛ این ظاهر از قد و هیکل گرفته تا پوشش و عطر و ادکلن را شامل می شود. پسند ظاهری، مذهبی و غیرمذهبی نمی شناسد.
2 پدر و مادر و رابطه آنها با هم
اینکه احترام می گذارد به آنها یا نه؟ ضمیرجمع به کار می برد یا نه؟ اصلا به اسم صدا می زند پدر و مادرش را؟ نوع پوشش و نشستنش در مقابل آنها، رفتار و طرز صحبتش با خانواده من چگونه است؟ اعتماد به نفس دارد؟ با من ارتباط چشمی برقرار می کند یا نه؟ با خانواده من ارتباط برقرار می کند یا هر چه خانواده من از او می پرسند، هیچ چیز نمی گوید و سرش را می اندازد پایین؟ آیا هرچه به او می گویند تبدیل به تعارف می شود؟ «به به چه دخترخوشگلی!» تبدیل می شود به اینکه «ممنون خوشگلی از خودتان است!» یا «خیلی ممنون!» ببینید، با چند گفت و گویی که در این جلسه داریم، می توانیم وزن شخصیتی طرف را حدس بزنیم.
3 هوش
سرعت صحبت کردن، صحبت ها را خوب فهمیدن، ایهامات و کنایات را خوب فهمیدن، ذخیره لغوی داشتن، اینکه از حرف من استنباط دارد؛ مثلا یکی می گوید: «من دوست دارم در زندگی رفاه داشته باشم». یک آدمی که هوش دارد، می پرسد: «منظورتان رفاه در زمینه مادی است یا معنوی؟» اما یک کسی که هوش نداشته باشد، می گوید: «من هم می خواهم رفاه داشته باشم». هوش انواع مختلف دارد. اینجا منظور من هوش شخصیتی است. دو تا آدمی که هوش شخصیتی شان مثل هم نیست، حرفی برای گفتن با هم ندارند. باهوشی را در جلسه نمی شود فهمید، اما ناهماهنگی هوش ها را می شود. اینکه هرچه می گویی طرف نگاهت می کند، یا مرتب منظورت را اشتباه می فهمد، نشان می دهد که هوشش پایین است.اگر در مکالمه دو طرف عبارت «نه منظورم این نبود» زیاد شنیده شود، این یعنی هوش شخصیتی شان به هم نمی خورد.
4 رویاهای مشترک
بالاخره ما می رویم و به آن داستانی که در ذهن مان پروراندیم، می رسیم؛ مثلا اگر ما عاشق آلن دلون هستیم، آخر سر هم می رویم با کسی ازدواج می کنیم که یک چیزی از آلن دلون را یادمان بیاورد. این بحث مفصلی دارد که بفهمیم داستان پنهان آدم ها چیست. این چیزها را در جلسه خواستگاری نمی شود به اش رسید. خیلی از این مسائل را بهتر است به عهده مشاور گذاشت؛ مثلا اگر یک دختری هست که در خانواده اش همیشه پدر و مادر با هم دعوا داشته اند اما هیچ وقت جدا نشده اند، داستان پنهان این دختر این است که همیشه عشق را جایی می شود پیدا کرد که دعوا هم باشد. اگر شما ندانید که داستان عشقی طرف چیست، چطور می توانید به او عشق بورزید؟
5 نظام ارزشی
این طوری نباشد که طرف تحصیلات عالیه و موقعیت علمی خیلی بالایی داشته باشد در حالی که من خیلی توی باغ علم نیستم. داشتن این اطلاعات باعث می شود که نقاط اشتراک و اختلاف های دو طرف مشخص شود؛ مثلا دختر می آید می گوید من شاگرد اول رشته جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی هستم و وقتی این را می گوید کلی به خودش افتخار می کند. اما من فردی هستم که شاگرد اول شدن برایم هیچ محلی از اعراب ندارد. این نشان می دهد که ما نظام ارزشی مان با هم زمین تا آسمان فرق دارد. نظام ارزشی دو طرف باید نسبتا با هم یکی باشد؛ یعنی چیزهایی که برای یکی عزیز و بزرگ است، برای دیگری بی اهمیت یا حتی معمولی نباشد.
6 شباهت دینداری
ما دینداری های مختلفی داریم. یعنی نباید به واژه های کلی بسنده کرد و باید ته و توی قضیه را در آورد؛ مثلا پسر می گوید که من دنبال زن محجبه هستم. دختر هم می گوید که من محجبه ام؛ این در حالی است که دختر حجاب جلوی غریبه دارد، اما جلوی پسرخاله، پسرعمه، آن حجابی که جلوی غریبه دارد، حفظ نمی کند. خب، پسر این را نمی تواند تحمل کند و عصبانی می شود. این جزئیات را باید همان اول در بیاورید. شما باید درباره مفهومی به اسم شباهت دینداری حتما گفت و گو و حتی معاشرت کنید. چون خیلی ها توهم دارند؛ مثلا یک فردی می گوید من دیندارم اما دینداری اش فقط در حد اخلاقیات است؛ یعنی به نماز و روزه و این چیزها اهمیت نمی دهد. شما دقیقا چیزی را که انتظار دارید همسرتان باشد، همان را برایش توصیف کنید.
منبع: ن.همشهری جوان، ش.260