زوجها میبایست به توانمندیها و نکات مثبت همدیگر بیشتر توجه کنند تا مسائل و موانع را بهصورت منطقی، عاقلانه، اصولی و با صبر و آرامش برطرف سازند
زوج ها می بایست به توانمندی ها و نکات مثبت همدیگر بیش تر توجه کنند تا مسائل و موانع را به صورت منطقی، عاقلانه، اصولی و با صبر و آرامش برطرف سازند و استعدادها و توانمندی های شان شکوفاترشده و از زندگی مشترک آرام و شادی برخوردار شوند اما وقتی ناآگاهی و کم دانی و نادانی بر زوج ها حاکم باشد، هریک به منظور اثبات خود، سعی می کند با زور و فشار، تحقیر، توهین و ایجاد بحران و فشارهای روانی شدید و محیط خفقان، کنترل دیگری و امور زندگی مشترک را به عهده بگیرد.
در این شرایط، به منظور تداوم زندگی مشترک و جلوگیری از طرد شدن و پاشیدگی زندگی زناشوئی، یکی از زو ج ها شرایط زور و فشار را به اجبار می پذیرد. این رابطه ی معیوب، ممکن است در کوتاه مدت جواب داده و زندگی مشترک همانند آتش زیر خاکستر، به ظاهر آرام گیرد اما در طولانی مدت به علت برآورده نشدن و انباشتگی نیازهای احساسی، عاطفی، جنسی، حمایتی، استقلالی، مالی و… زن یا مرد و یا هردو دچار اضطراب، تشویش، افسردگی و انواع بیماری ها می شوند.
درواقع سرپوش گذاشتن روی نیازها و فراموش کردن زندگی واقعی خویش و پیروی، اطاعت اجباری و کنترل یکی بر دیگری، باعث می شود رابطه ی معیوب تداوم یافته و مهر و محبت اولیه، جای خود را به بی تفاوتی و سپس دشمنی بدهد. وقتی احساس ها و نیازهای سرکوب و انباشته شده به مرحله ی انفجار برسد، دشمنی ها بالا گرفته و روابط، به آرامی به تنفر و انزجار هم می کشد.
در این مرحله، زوج های ناموفق دوگونه عمل می کنند:
1- گروهی از زوج ها، وقتی روابط شان به این مرحله برسد، از کشمکش ها، درگیری ها، تنش ها، نگرانی ها، افسردگی ها و… خسته و ناتوان شده، به صورت قانونی و رسمی از هم جدا می شوند و خود را از فشارهای روانی و شدید و جهنم زندگی مشترک نجات می دهند.
2- گروهی دیگر از زوج ها با وجود این که از نظر احساسی، عاطفی، جنسی، حمایتی و… همدیگر را طلاق داده اند ولی به زندگی مشترک پرتنش و دردناک توأم با کشمکش های دائمی و عذاب آور، ادامه می دهند. این گروه از زن وشوهر ها، پیوسته تحت تأثیر فشارهای روانی شدید، می سوزند و می سازند و در نهایت امر با تأسف فراوان احساس خواهند کرد که قربانی بوده و بازنده شده و زندگی را سخت باخته اند.
هر زن و مردی با توجه به ساختارهای جسمی و روانی خود، شایسته ی آن است که ویژگی های خود را بشناسد و به یک انسان متحول و ارزنده تبدیل شده و بهترین خود را کشف کند و زندگی مشترک عالی را برای خویش بسازد.
در هر سنی، اگر شناخت درستی از استعدادهای نهفته و توانمندی های درونی خود و دیگران کسب کنید و آن ها را درست به کار گیرید، می توانید آرامش، کامیابی و شادکامی را نصیب خود، همسر، فرزندان و دیگران کنید. درواقع، هرکس بخشی از رویدادهایی ست که برایش اتفاق می افتد و می تواند با مثبت اندیشی و آگاهی، در بخش سازنده از زندگی و رویدادهای آن بیش تر سهیم باشد.
در این دنیای پر از ناملایمات و پرتلاطم، بدون کسب آگاهی و مهارت های لازم و آموزش های ضروری، تشکیل زندگی مشترک موفق بسیار سخت و حتی غیرممکن به نظر می رسد. بسیاری از زن و شوهرها سردرگم، ناامید، مضطرب، دردمند و تحت تأثیر افکار منفی خویش اند. اندیشه های منفی را از مغز بیرون کردن، با نگرانی ها و ترس های واقعی یا موهوم جنگیدن، هویت یکدیگر را زیر سؤال بردن، شخصیت و عقاید یکدیگر را پایمال کردن و با تنش ها، بیماری ها، مسائل، مشکلات و موانع به درستی مبارزه کردن، بسیار پرهزینه بوده و آگاهی، عشق و انرژی بسیاری را می طلبد.
برای رسیدن به آرامش و کامیابی، به جای جنگیدن با خود و دیگران، می بایست مهارت ها و آگاهی های لازم را کسب کرده و عشق را به طور عمیق درک نموده و دنیا را آگاهانه از دریچه ی عشق و شادی نگریست. در این راستا با آموزش های ضروری (در هر سن و شرایطی) باید تغییرهای لازم و مثبتی را در زندگی فردی و مشترک به وجود آورد؛ باورها، اندیشه ها، احساس ها، تفاوت ها، نیازها و چگونگی رفع نیازهای خود و همسرتان را شناسایی کرده و به پرسش های زیر اندیشیده و پاسخ دهید:
هدف و مأموریت تان از زندگی چیست؟ – در چه موقعیتی هستید و چرا در این موقعیت قراردارید؟ – برای رسیدن به هدف های تان چه برنامه هایی دارید؟ – هدف های مورد علاقه ی خود و همسرتان کدام اند؟ – در زندگی زناشویی چه هدف های مشترکی را دنبال می کنید؟ – نقاط قوت و ضعف خود و همسرتان را به کمک مشاوران باتجربه به درستی مشخص کرده و بنویسید. – مشخص کنید انجام چه چیزهایی باعث خوشحالی یا نگرانی عمیق شما و همسرتان می شود.- آیا شما و همسرتان از ثبات عاطفی برخوردارید یا نه؟ – هر چند وقت یک بار به مشاور و روان شناس مراجعه می کنید تا راه های احتمالی اشتباه خود را اصلاح نمایید؟
آیا می دانید هرکس با توانایی ها و استعدادهای خاص و منحصربه فرد خود، پا به این سیاره می گذارد تا استعداد های خویش را شکوفا ساخته و توانمندی های خود را به کار بندد تا به نوبه ی خود، جهان را بهتر و شاداب ترکند؟
زمانی شما موفق به تشکیل خانواده ی شایسته می شوید که اول به ارزیابی و شناخت خود بپردازید. برای این که خود را بشناسید، علل ترس ها، نگرانی ها، آزردگی ها و هم چنین آرامش، نشاط و کامیابی ها را کشف کرده و بنویسید. کشف علل کامیابی ها و آزردگی ها و منشأ باورها، اندیشه ها، احساسات و عملکردتان، به شما در خودشناسی و شناخت ویژگی های خود و همسرتان کمک فراوان می کند. برای شناخت بیش تر خود، به نقاط مثبت و منفی پدر و مادر خود توجه کنید و ببینید کدام یک از ویژگی های مادر و پدرتان را دوست داشتید یا دوست دارید، هم چنین از کدام صفت های آنان بیزار بوده اید.
در دوران کودکی، وقتی تحت فشار و مورد اذیت و آزار روانی، عاطفی و جسمی قرارداشتید، چه واکنشی از خود نشان می دادید و چگونه آرام می شدید؟ گریه ی زیاد، قهر، لجبازی، پرخاشگری و یا خرابکاری می کردید؟ گوشه گیری، انزواطلب و زودرنج بوده و احساس تنهایی می کردید و به خودخوری و خودآزاری می پرداختید؟ غذا نمی خوردید یا بدخوری و پرخوری می کردید؟ در این شرایط، کسی از شما حمایت می کرد یا مدت ها در تنهایی، اضطراب ، تشویش و ترس شدید به سر می بردید؟ امروزه چگونه عمل می کنید؟ بر ذهن خود مدیریت کرده و آرامش تان را حفظ می کنید یا نمی توانید بر ذهن خود مدیریت کنید و بیش تر زمان ها، به بهانه های گوناگون در تشویش، نگرانی، ترس، خشم و عصبانیت به سر می برید؟ به پرخوری یا بدخوری می پردازید؟ کنش و واکنش های ناخواسته و منفی از خود بروز می دهید؟ خود و دیگران را دوست دارید یا پیوسته خود و دیگران را مورد سرزنش، انتقاد، تمسخر و مقایسه قرار می دهید؟ بهترین دوست خود هستید یا بدترین دشمن خود می باشید؟ کدام حیوان ها را دوست دارید؟ کدام رنگ ها را ترجیح دهید؟ کدام غذاها را انتخاب می کنید؟ کدام گل ها را دوست دارید؟ و…
باید بدانید که آثار مثبت و منفی شیوه ی تربیتی و زندگی دوران کودکی و این که در محیط تربیتی مطلوب یا نامطلوبی بزرگ شده باشید، بیش ترین نقش تعیین کننده در سرنوشت شما را ایفا می کند؛ آثار آسیب های دوران کودکی در زندگی فعلی تان، در ارتباط با همسر، فرزندان و دیگران و در موفقیت ها، شکست ها و به طور کلی در کنش ها و واکنش های امروزی تان در بیش تر زمینه ها، کم و بیش قابل رؤیت است.
افکار خود را در مو ارد بالا و دیگر موارد بنویسید؛ با نوشتن و روشن شدن علل اندیشه ها، با شناخت نقاط قوت و ضعف های تان و با کمک گرفتن از مشاوران و روان شناسان، می توانید خود را بهتر شناخته و تنش ها، ناهنجاری و مشکل های روانی، عاطفی و جسمی خود را به نحوی مطلوب برطرف ساخته و در مسیر زندگی سالم، آرام و شاد قرار گرفته و موفق به تشکیل خانواده ی شاد و شایسته شوید.