برای رسیدن به صوت و لحن زیبا در قرائت قرآن کریم نکاتی را باید رعایت کرد، از جمله:
1. فرگیری قوانین روانخوانی و تجوید: قاری میتواند در جلسات دوره خوانی و آموزش، نزد اساتید تجوید با قواعد روخوانی، روانخوانی و تجوید آشنا شود و آن ها را در قرائت به کار گیرد، در این راستا کمک گرفتن از کتابهای آموزش تجوید، استفاده از نوارهای آموزشی و گوش دادن به صوت اساتید قرائت و توجّه به چگونگی ادای کلمات توسط ایشان مفید است.
2. برخورداری از استعداد صوت مناسب: استعداد صوت و لحن به طور نسبی در افراد وجود دارد، لکن برخی حنجرهها به گونهای هستند که قابلیّت ادای صحیح الفاظ و استفاده از صوت و لحن های گوناگون را دارند، و اگر کسی از چنین استعدادی برخوردار باشد. میتواند آن را تربیت و شکوفا کند.
3. تلفّظ صحیح حروف به صورت عربی.
4. توجه به معنا و مفهوم آیات و هماهنگ کردن لحن با معنای آیات.
5. خواندن به سبک قرائت یک قاری: یعنی تا هنگامی که فرد به سبک قرائت یک قاری با تمام ابعاد آن تسلّط پیدا نکرده باشد؛ نباید سبک عوض کند.
6. تمرین و ممارست مداوم و مستمرّ.
7. پرهیز از خوردن غذاهای ضررآفرین برای حنجره: از مصرف ترشیجات، غذا های تند، پر چرب و غیره باید پرهیز کرد.[1]
8. استعاذه و پناه بردن به خدا از شرّ وسوسههای شیطان: قرآن کریم میفرماید: « فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ[2]؛ هنگامی که قرآن میخوانی، از شرّ شیطان رانده شده به خدا پناه ببر»
9.. عمل به آیات قرآن کریم و دستورهای اخلاقی آن: قرآن کریم می فرماید: « ذَلِکَ الْکِتَابُ لا رَیْبَ فِیهِ هُدًى لِلْمُتَّقِینَ[3]؛ آن کتاب با عظمتی است که شک در آن راه ندارد و مایه ی هدایت پرهیزکاران است.»
10. طهارت باطن و ظاهر (با وضو بودن): « لا یَمَسُّهُ إِلا الْمُطَهَّرُونَ[4]؛ و جز پاکان نمیتوانند به آن دست زنند (دست یابند).»
معرفی منابع جهت مطالعه ی بیشتر:
1. علی جیبی، آموزش روخوانی قرآن کریم.
2. سید محسن موسوی بلده، حلیه القرآن.
پی نوشت ها:
[1]. ر.ک: موسوی بلده، سیّد محسن، حلیه القرآن، تهران: شرکت چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ نهم، 1377، مجله 1 و 2.
[2]. نحل: 16/98.
[3].بقره: 2/2 . ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، تهران: دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1367، ج11، ص 396-403.
[4]. واقعه: 56/79.