پرتقال خونی

پرتقال خونی

مترجم: رزیتا ملکی‌زاده

آیا دوست دارید بدانید که چه ارتباطی میان خون و پرتقال وجود دارد؟ پرتقال خونی چیز جز نوعی پرتقال نیست که دارای گوشت قرمز است.
آیا می‌دانستید که در انگلیسی نام پرتقال از رنگ آن گرفته شده است (پرتقال را در انگلیسی اورنج به معنای نارنجی نامند)؟ در واقع این تنها میوه‌ای است که نام آن نشان دهنده‌ی رنگ این میوه است. امروزه، گونه‌های زیادی از پرتقال وجود دارد که در رنگهای کمی متفاوت دیده می‌شوند. در حالی که اکثر آنها به رنگ نارنجی و یا ته رنگ نارنجی می‌باشند، استثناهایی نیز در این خصوص وجود دارد. یکی از این استثناها پرتقال خونی است که دارای رنگی قرمز می‌باشد. با وجود آنکه پوست آن ممکن است به رنگ قرمز تیره نباشد، اما می‌تواند سایه‌هایی از قرمزی را نشان دهد. گفته می‌شود که این میوه دارای طعمی شیرین همانند عطر و طعم مرکبات است. علاوه بر آن، پرتقال خونی دارای ته مزه‌ای مانند تمشک می‌باشد. بعضی از گونه‌های پرتقال خونی را به عنوان شیرین‌ترین گونه‌های پرتقال در سراسر دنیا در نظر می‌گیرند. علاوه بر شیرینی و خوش طعمی، این میوه همچنین سرشار از مواد مغذی است.

برخی حقایق پرتقال خونی
از آنجا که گوشت این میوه قرمز رنگ می‌باشد، تصور اشتباهی بوجود آمده است که این پرتقال از پیوند انار با پرتقال تولید شده است. حقیقت این است که درخت پرتقال خونی در نتیجه‌ی نوعی جهش در گونه‌ی پرتقال شیرین معمولی بوجود آمده است. این میوه شبیه به پرتقال معمولی بوده اما اندازه‌ی آن کوچکتر است. در حالی که گوشت آن تقریباً در تمام گونه‌ها به رنگ قرمز خونی است، پوست این میوه می‌تواند یا به رنگ نارنجی معمولی و یا ته رنگی از قرمز و یا ارغوانی بر روی آن باشد. در مقایسه با پرتقال معمولی، این نوع پرتقال به سختی پوست کنده می‌شود. پوست سفت و سخت آن دارای چین‌های بیرونی است.

چرا این نوع پرتقال به رنگ قرمز است؟
رنگ قرمز خونی گوشت این پرتقال به رنگدانه‌هایی موسوم به آنتوسیانین‌ها نسبت داده می‌شود. این رنگدانه‌ها معمولاً در بعضی از میوه‌ها و گل‌های قرمز رنگ دیده می‌شود. چنین میوه‌هایی، توت فرنگی و گل‌هایی مانند گل بامیه را شامل می‌شوند.
هرچند آنتوسیانین‌ها معمولاً در مرکبات یافت نمی‌شوند. مشاهد شده است که شرایط آب و هوایی نیز نقش کلیدی در ایجاد رنگ خونی تیره در این پرتقالها بازی می‌کند. مناطقی از دنیا با روزهای گرم و شبهای سرد جهت پرورش و ایجاد رنگ تیره در این نوع پرتقال از بهترین مناطق به حساب می‌آیند.
گفته می‌شود که پرتقال خونی یا از منطقه‌ی مدیترانه و یا چین سرچشمه گرفته است. هرچه باشد، امروزه ایتالیا بزرگترین میزان پرتقال خونی در دنیا را تولید می‌کند. در حقیقت پرتقال خونی به طور گسترده‌ای در این کشور مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان گونه‌ی اولیه و اصلی پرتقال پرورش داده می‌شود. گونه‌های مختلفی از پرتقال خونی وجود داشته و معروف‌ترین آنها تاراکو، سانگواینلو (Sanguinello) و مارو می‌باشند. در حالی که تاروکو عمدتاً در ایتالیا پرورش داده می‌شود، منشاء سانگواینلو اسپانیا بوده و عمدتاً در این کشور رشد می‌کند. مارو یکی از آخرین گونه‌هایی است که دارای سیرترین و تیره‌ترین رنگ قرمز می‌باشد.

مواد مغذی
پرتقال خونی غیر از شهرت خود به جهت آب میوه‌ی آن، همچنین در انواع سالاد، سس، برخی مارمالادها، شربت‌ها، بستنی، نوشابه‌ی ایتالیایی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. آب پرتقال خونی همچنین در تهیه‌ی نوشابه مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی از چاشنی این میوه در شیرینی پزی استفاده می‌کنند. این نوع پرتقال سرشار از ویتامین C، فولات، ویتامین‌های گروه B، ویتامین A، پتاسیم، منیزیم، مس، آهن، کلسیم و فیبر خوراکی است. بالاتر از همه، آنتوسیانین‌ها، آنتی اکسیدان‌های قدرتمندی بوده که می‌توانند بر علیه رادیکال‌های آزاد مبارزه نمایند و این امر خطر ابتلاء به برخی از انواع سرطان، بیماری‌های قلبی، دیابت، بیماری‌های کبدی، و غیره را کاهش می‌دهد. گفته می‌شود که این رنگدانه‌ها به منظور بهبود بینایی و کاهش شدت زخم مفید می‌باشند. گروهی مدعی‌اند که مصرف آب پرتقال خونی برای تقویت سیستم ایمنی و پایین آوردند سطح کلسترول مفید فایده می‌باشد. یک عدد پرتقال خونی متوسط حدود 80 کالری دارا می‌باشد.
بنابراین، پرتقال خونی میوه‌ی سالمی بوده و می‌تواند در رژیم غذایی گنجانده شود. درست مانند سایر میوه‌ها مصرف آنها به صورت تازه همیشه ارجحیت دارد. انواع سفت و سنگین آن را انتخاب کنید. از انتخاب انواع اسفنجی و یا آنهایی که دارای لکه‌های کپکی می‌باشند، خودداری نمایید. یا می‌توانید گوشت آن را به همان صورت مصرف نموده و یا در دستورات غذایی مانند انواع سالاد مورد استفاده قرار دهید. چای پرتقال خونی نیز گفته می‌شود خوشمزه و همچنین سالم می‌باشد. می‌توانید این میوه را وارد رژیم غذایی خود کرده و از فوائد آن بهرمند شوید.

منبع: راسخون

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید