ماهیت یأجوج و مأجوج
در مورد اینکه یأجوج و مأجوج چه موجوداتی هستند، آنچه از آیات قرآن کریم فهمیده میشود این است که آنها نیز انسان میباشند که به اقوام و قبایل دیگر حمله کرده و به قتل و غارت آنها میپرداختند. از جمله دلایل و شواهد این مسئله میتواند این آیهی شریفه باشد: «قالُوا یا ذَا الْقَرْنَیْنِ إِنَّ یَأْجُوجَ وَ مَأْجُوجَ مُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ فَهَلْ نَجْعَلُ لَکَ خَرْجاً عَلى أَنْ تَجْعَلَ بَیْنَنا وَ بَیْنَهُمْ سَدًّا ؛[1] «آن گروه به او گفتند: ای ذوالقرنین! یأجوج و مأجوج در این سرزمین فساد میکنند. آیا ممکن است ما هزینهای برای تو قرار دهیم که میان ما و آنها سدی ایجاد کنی». دراین آیه از ضمیر «هُم» استفاده شده است. ضمیر «هُم» برای انسان و صاحب عقل آورده میشود و این مسئله، نشان از موجودات بشری بودن آنان میدهد؛ به علاوه، ساختن سد میتواند از حملهی انسانها مانع شود؛ نه بقیهی موجودات. علامهی طباطبایی (ره) نیز معتقدند که آنها قوم مغول میباشند.[2]
در روایات، این مطلب صریحتر و واضحتر، بیان گردیده و آنان را دو شاخه و دو قبیله از فرزندان یافث بن نوح شمرده است؛ از جمله در حدیثی که در تفسیر صافی از امام هادیعلیه السلام نقل شده است که آنان فرزندان «یافث» بودهاند.[3]
محل سکونت یأجوج و مأجوج
از گفتوگوی ذوالقرنین و مردمی که او به سرزمین آنان سفر کرده بود – و در قرآن بدان اشاره شده است – فهمیده میشود که یأجوج و مأجوج، در همین کرهی زمین زندگی میکردهاند و محل زندگی آنان، در پشت دو کوه بوده است که میان آن دو کوه، تنگهای قرار داشت و ذوالقرنین برای جلوگیری از عبور آنان از آن تنگه، سدی را بنا کرد. حال در این که آن دو کوه و تنگه در کجای کرهی زمین قرار دارد، میان مورخان و مفسران اختلاف است. عدهای را عقیده بر این است که در شمال غربی آسیا قرار دارد[4] و شواهد جغرافیایی و تاریخی نیز برای این مطلب ارایه دادهاند؛ از جمله، وجود سلسله کوههای بلند میان دریای خزر و دریای سیاه که شمال و جنوب را از هم جدا میکند و وجود تنگهی معروف «داریال» در بین آنها که در آنجا دیوار آهنی قدیمی نیز وجود دارد که به عقیدهی بعضی، همان سد ذوالقرنین است.
آنان در طول تاریخ خود، بارها به مناطق هم جوار حمله نموده و به قتل و غارت و ویرانگری پرداختهاند. یک بار به کشور چین، بار دیگر از طریق تنگهی داریال به قفقاز و ارمنستان و شمال ایران و دگر بار، بعد از بنای سد، به شمال اروپا و در قرن چهارم میلادی به زمامداری آتیلا، به روم حمله ور شدند که باعث از بین رفتن تمدن و امپراطوری رم شد و آخرین حملهی آنان، به زمامداری چنگیز خان بود که در قرن 12 میلادی به کشور ایران و ممالک اسلامی و عربی صورت گرفت و در این حمله بسیاری از شهرها، از جمله بغداد ویران شد. با توجه به این شواهد، محل زندگی یأجوج و ماجوج، باید در مناطق مغولستان بوده باشد و اگر ذوالقرنین، همان کورش کبیر باشد، مردم قفقاز، هنگام سفر کورش به منطقهی آنان، تقاضای جلوگیری از حملهی آنان را نمودند و او نیز اقدام به ساختن سدّ معروف ذوالقرنین کرد.
اگر مراد از یأجوج و مأجوج، قوم مغول باشد، آنان هم اکنون نیز در کرهی زمین زندگی میکنند.
برای اطلاع بیشتر در مورد ذوالقرنین و یأجوج و ماجوج و محل سکونت آنها، میتوانید علاوه بر رجوع به کتابهای تفسیر، به کتاب «ذوالقرنین یا کورش» کبیر نوشتهی ابوالکلام آزاد مراجعه نمایید.
مجازاتها در آخر الزمان
در رابطه با این بخش از پرسش که با وجود مجازات افراد در قیامت، چرا خداوند متعال یأجوج و مأجوج را برای از بین بردن افراد میفرستند؟ باید گفت: یکی از سنتهای الهی که در قرآن کریم نیز مکرّر بیان شده است، مجازات انسانها به وسیلههای گوناگون در همین دنیا بوده است؛ از قبیل انداختن سنگ ریزه توسط ابابیل، برای نابودی اصحاب فیل که قصد تخریب خانهی خدا را داشتند؛ باد، برای نابودی قوم عاد؛[5] صاعقهی ویرانگر برای نابودی قوم ثمود؛[6] و…
بنابراین، هیچ بُعدی ندارد که در آخرالزمان نیز خداوند برای مجازات بندگان گناه کار، یأجوج و مأجوج که اقوامی غارتگر و بیرحم هستند را بر آنان مسلط کنند و بدین وسیله به سرنوشت اعمال خود گرفتار کند.
در واقع این بخش از سوال به بحث رجعت اشاره دارد که یک بحث بسیار جدی است که ریشه ی قرآنی و روایی و تاریخی دارد و در جای خود قابل تحقق خواهد بود.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 – تفسیر المیزان، محمد حسین طباطبایی، ج 13، ص ص 359 – تا 398؛ و ج 14، ص 326.
2 – تفسیر کشاف، محمود زمخشری، ج 2، ص 746؛ و ج 3، ص 135.
3 – مجمع البیان، طبرسی، ج 3، ص 494؛ و ج 4، ص 64.
4 – تفسیر الصافی، محسن فیض کاشانی، ج 3، ص ص 262 و 263؛ و ج 4، ص 355.
5 – تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج 12، ص ص 550 تا 553؛ و ج 13، ص ص 501 تا 503.
6 – تفسیر شبّر، ذیل آیات سورهی کهف و انبیاء.
پی نوشت ها:
[1] . کهف/ 94.
[2] . طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ج 13ص 395.
[3] . فیض کاشانی، محسن، تفسیر الصافی، ج 3، ص 363.
[4] . طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ج 13، ص 395؛ و مکارم شیرازی، ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، ج12، ص 550.
[5] . ر. ک: الحاقه/ 6 و 7.
[6] . ر. ک: الحاقه/ 5.
ایوب
به عقیده من باطل هست،
۱_یاجوج ماجوج زنده هستن ۲_اون ها هر روز مشغول خراب کردن سد هستن ولی نمیتونند
۳_یاجوج ماجوج فرزندان ادم نیستن، ۴_اونها جایی نزدیک قاف هستن،،،
۵_شکل قیافه اونها ۳ مدل هست،،خطرناک ترینشون نه سنگ و نه اهن و نه تیر بهشون سازگار نیست،
۶_یاجوج ماجوج از هر پستی بلندی به راحتی بالا میرن،،از کوه بالا میرن،پس چطور ازین سد و کوه بینش نمیتونند بالا برن؟؟
علت نامفهوم بودن یاجوج ماجوج ،و سدذولقرنین شکل دروغین زمین هست،،،،
در مدل زمین تخت اسلامی همه چیز معلومه
امیر محمد
احتمالا قوم یاجوج و ماجوج همان مغولهایی که الان در کره شمالی و چین و روسیه و …زاده ها به همراه آمریکا و اروپا که الان داریم میبینیم با هم در افتاده اند ولی خدا فقط میدونه کی روز قیامته و علم روز قیامت به ما انسانها داده نشده.آنقدر اینها قوم پستی هستند که احتمال استفاده از بمب هسته ای توسط اونها میره