آیتالله علمالهدی، ظهر امروز در خطبه دوم نماز جمعه 26 تیرماه، به پایان مذاکرات دوساله دولت یازدهم با گروه 1+5 اشاره کرد و گفت: سرانجام دو سال مذاکرات به توافق انجامید با شش کشور، اما اینکه نتیجه این توافق و ماهیت این توافق چیست، همان است که مقام معظم رهبری در جواب نامه رییسجمهور فرمودند در سه نکته.
مذاکرات باید در مسیر قانونی به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد
نکته اول اینکه این قرارداد و توافق بایستی مسیر قانونی خودش را در داخل کشور طی کند؛ برحسب اصول هفتادوهفت و صدوبیست و پنج قانون اساسی، این توافق بایستی به نظر نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی برسد و آنها این توافق را تصویب کنند تا صورت قانونی پیدا کند و شورای عالی امنیت ملی هم بایستی او را بررسی کند.
بررسی توافق در چارچوب خطوط قرمز، یک آزمون برای مجلس است
خب در این بررسی، ملاک و معیار، خطوط قرمزی است که قبلاً مقام معظم رهبری این خطوط قرمز را کاملاً مشخص کردهاند، این محور و ملاک ارزیابی نمایندگان مجلس است و با این فرمایششان، مقام معظم رهبری تکلیف را برای مجلس مشخص کردند و اینیک آزمون و آزمایش مهمی برای مجلس شورای اسلامی ما هست.
بایستی عزیزان ما، نمایندگان مجلس به این نکته دقت و توجه کامل داشته باشند، این خطوط قرمز رهبری خواسته شخص رهبر نیست، این مصالح این کشور هست؛ مقام معظم رهبری با حکمت خاصی که دارند و مسؤولیتی که ازنظر حجت امام زمان (علیهالسلام) در این نظام و در این کشور عهدهدار هستند، در تأمین مصالح مردم، این خطوط قرمز را مشخص کردهاند، این نیست که بگوییم خواسته شخصی است، عزیزان نماینده ما باید به این توجه داشته باشند.
دیگر قاجار و پهلوی نیست که گناه قرارداد ترکمانچای را به عهده آن بیندازیم
مجلس هشتم یک آزمون داشت، فتنه 88 بود، مجلس نهم آزمونش این جریان توافق است، بایستی توجه داشته باشیم که اینجا دیگر پای قاجار و پهلوی وسط نیست که بگوییم قرارداد ترکمانچای را به عهده قاجار بیندازیم یا قرارداد پاریس را به عهده پهلوی بیندازیم و بگوییم آنان مملکت را فروختند، اگر واقعاً برخلاف خطوط قرمزی که مقام معظم رهبری مشخص کردهاند بخواهد این توافق بررسی شود و این خطوط قرمز نادیده گرفته شود، بر سر این مردم همان خواهد آمد که برقرار داد ترکمانچای بر سر مردم آمد.
در قرارداد ترکمانچای این نبود که ما یکمرتبه 27 شهر را به روسها بدهیم، روسها آمدند تبریز را گرفتند، گفتند اگر ما بخواهیم تبریز را خلاص کنیم، شما باید این 27 شهر را بدهید؛ در قرارداد پاریس این نبود که هرات و بخشی از افغانستان را یکمرتبه از ایران جدا کنند به انگلیسها بدهیم، آمدند بوشهر را گرفتند و گفتند ما برای اینکه بوشهر را خلاص کنیم بایستی این قسمت را بدهیم.
مجلس توافق را طوری بررسی نکند که گناه قرارداد به گردن آنان باشد
یعنی خدایی نکرده عزیزان ما در مجلس اینجوری بررسی نکنند چون دیگر این گناه به گردن شما میافتد در این مملکت، قاجار و پهلوی نیست که گناه را به گردن بگیرد، اینجور نباشد که بگوییم یکچیز را بدهیم تا یکچیزهایی را بگیریم، یا یک مشکلی را حل کنیم و بعد یکچیزهایی را بدهیم؛ اینجا باید خطوط قرمز مقام معظم رهبری بهعنوان محور موردتوجه قرار گیرد. «تکبیر»
مقام معظم رهبری در نکته دوم فرمودند برفرض تسلیم، یک راهکاری باید پیدا کنیم که طرف مقابل بدعهدی نکند، این 1+5، این شش کشور در رأسشان آمریکای جنایتکاری است که جز بدعهدی در تاریخ چیزی ندیدیم، اوباما در سخنرانی که بعدازاین مذاکره و قرارداد دو روز پیش انجام داد، اولین حرفش این بود که آمریکا، رهبر جهان است و این قرارداد را بسته، یعنی ما کدخداییم، کدخدا یعنی هر جایش را خواستیم به هم میزنیم، از الآن آنان دارند اینجور با ما حرف میزنند.
بدعهدی آمریکا، اروپا، چین و روسیه سابقه دارد
بدعهدی آمریکا سابقه دارد، تا حالا هرچه با ما قرارداد بستهاند، بدعهدی کردهاند، تابهحال یک قرارداد نمونه ندارد که اینها بر طبق قرار خودشان باشند و غیر از آمریکا، بقیه هم یا اروپاییها هستند که ازناب آمریکا هستند مثل انگلیس روباهصفت جانی و خائن و یا روسیه و چینی هستند که «الکفر ملت واحده» که جایجایش دستشان را در دست آنان میگذارند و ما را تنها میگذارند؛ اینهایی که با ما قرارداد بستهاند، اینها هستند، مقام معظم رهبری میفرمایند ما باید راهکاری پیدا کنیم که به بدعهدی اینها دچار نشویم.
ملت بامتانت و وحدت عمل کنند
نکته سوم، دستوری که به ملت دادند، فرمودند وحدت و متانت را حفظ کنید؛ چون اگر وحدت بین مردم نباشد، متانت نباشد، فضا غبارآلود شود، نمیشود درست مسائل را بررسی کرد، آرامش فضای بررسی را فرمودند به هم نزنید، هم وحدت داشته باشید و هم متانت؛ وحدت ضامن اجرایش متانت است.
نباید جامعه به دو قطب پیروز و قطب شکستخورده تبدیل شود
یعنی اگر کسی نقد دارد، در مقام نقد افراد را متهم نکند، به افراد اهانت نکند، یک عده هم نیایند جلو بیفتند، کشور را دوقطبی کنند، موافق توافق و مخالف توافق و بگویند یکقطب پیروز، یکقطب شکستخورده و سروصدا راه بیندازند کما اینکه در یکی دو روز اخیر از این سروصداهای غیر متین و غوغا سالار در قالب هرزگیهای زیادی که انجام دادند، راه انداختند.
عدهای به هر وسیلهای به دنبال ایجاد فضای باز هرزگی هستند
اینها نه فکر مصلحت کشورند، نه فکر مصلحت ملتاند، نه طرفدار دولتاند، نه طرفدار نظاماند، یکمشت عیاش هرزهای که از هر وسیلهای میخواهند یک فضای باز هرزگی برای خود پیدا کنند، اینها یک چنین مردمانی هستند، جامعه تحت تأثیر این حوادث قرار نگیرد، معنای متانت این است که دوقطبی نشوید.
یک عده بیایند سینه سپر کنند ما طرفدار موافق بودیم، چرا این چند سال ما را نگه داشتید، چرا سرمایه از کشور از بین بردید، نخیر ، این چند سال مقاومت بود، صلابت بود، نقطه بالای استکبارستیزی بود و آن صلابت و مقاومت هم باید ادامه پیدا کند. «تکبیر».