کدو

کدو

نویسنده: نازی تارقلی زاده

 

کدو گیاهی است یک ساله و خزنده که برگ های آن به شکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز است. گل های آن زرد رنگ است و گل نر و ماده ی آن روی یک پایه قرار دارد. ریشه ی آن باریک و بلند، کمی شیرین و خوردن جوشانده ی آن مستی آور است. کدو انواع مختلف دارد، مانند کدو حلوایی، کدو تنبل یا کدو زرد، کدو خورشی یا کدو سبز.

ترکیبات شیمیایی:

در یک صد گرم کدو موارد زیر را می توان یافت:
کدو حلوایی
انرژی: 18 کالری آب: 91 گرم
پروتئین: 1 گرم چربی: 1/0 گرم
نشاسته: 4/5 گرم کلسیم: 21 میلی گرم
فسفر: 45 میلی گرم آهن: 8/0 میلی گرم
پتاسیم: 24 میلی گرم ویتامین A: 1600 واحد
ویتامین B1: 5/0 میلی گرم
ویتامین B2: 11/0 میلی گرم
ویتامین B3: 6/0 میلی گرم
ویتامین C: 9 میلی گرم

کدو سبز

انرژی: 18 کالری آب: 94 گرم
پروتئین: 1/1 گرم چربی: 1/0 گرم
نشاسته: 6/3 گرم کلسیم: 28 میلی گرم
فسفر: 30 میلی گرم آهن: 5/0 میلی گرم
پتاسیم: 2/2 میلی گرم ویتامین A: 400 واحد
ویتامین B1: 5/0 میلی گرم
ویتامین B2: 9/0 میلی گرم
ویتامین B3: 1 میلی گرم
ویتامین C: 20 میلی گرم
درصد گرم تخم کدو مواد زیر موجود است:
آب: 94 گرم پروتئین: 1/1 گرم
چربی: 1/0 گرم نشاسته: 6/3 گرم
کلسیم: 28 میلی گرم فسفر: 30 میلی گرم
آهن: 4/0 میلی گرم پتاسیم: 2/2 میلی گرم
ویتامین A: 400 واحد
ویتامین B1: 5/0 میلی گرم
ویتامین B2: 9/0 میلی گرم
ویتامین B3: 1 میلی گرم
ویتامین C: 22 میلی گرم

خواص کدو و تخم کدو:

کدو از لحاظ طب قدیم ایران سرد و تر یعنی خنک کننده و مرطوب کننده است و از لحاظ شیمیایی بدن را قلیایی می کند. کدو هم مانند بادمجان چون دارای کالری است، بنابراین مهم ترین غذا برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند.
1) تخم کدو خام اثر دفع کرم روده دارد و چون سمی نیست، اطفال نیز می تواند از آن استفاده کنند. برای این منظور باید مقدار پنجاه گرم تخم کدو را پودر کرده و با عسل مخلوط و مصرف کنید. البته باید بعد از چهار ساعت یک مسهل مانند روغن کرچک بخورید که کرم ها را دفع کند.
2) کدو اثر ملین، مدر و رفع یبوست و رفع سوء هاضمه دارد.
3) به اشخاصی که تب دارند کدو می دهند، تب را پایین می آورد.
4) کدو برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی، غذای خوبی است.
5) کدو خونساز است و برای استفاده از این خاصیت کدو باید آن را همراه با آب غوره یا سرکه در روغن زیتون پخت و مصرف کرد.
6) برای رفع دندان درد آب کدو غرغره کنید.
7) برای درمان گوش درد چند قطره آب کدو در گوش بچکانید.
8) برای برطرف کردن التهاب معده کبد و کلیه، کدوی پخته را روی این اعضاء بگذارید.
9) پوست کدو را خشک کنید. خوردن آن درمان بواسیر و خونریزی معده و روده است.
10) تخم کدو درمان کننده ی سرفه و برطرف کننده ی اخلاط خونی است.
11) برای زخم روده ها و مثانه و سوزش مجرای ادرار تخم کدو مصرف کنید.
12) روغن تخم کدو برای رفع تب و دل پیچه مفید است.
13) کدو و تخم کدو هر دو برای پیشگیری از سرطان مفید هستند.
14) تخم کدو علاج کننده ی سرطان پروستات و برطرف کننده ی ورم پروستات است.
15) کدو و تخم کدو در پیشگیری از سرطان ریه بسیار مؤثر هستند و اشخاص سیگاری و حتی آنهایی که با این اشخاص زندگی می کنند و به اصطلاح سیگاری دست دوم هستند، برای اینکه مریض نشوند باید از کدو استفاده کنند.

مضرات:

همانطور که گفته شد کدو سرد است، خوردن کدو در مناطق حاره و گرمسیر بسیار مفید است و بدن را سالم نگه می دارد.
کدو برای کسانی که طبع سرد دارند یا در مناطق سردسیر زندگی می کنند، خوب نیست، زیرا ایجاد نفخ و سنگینی و درد معده می کند. بنابراین اشخاص اگر بخواهند کدو بخورند حتماً باید آن را با ادویه های گرم مانند خردل، سیر، فلفل و نعناع مصرف کنند.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 95.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید