آیتالله اعرافی، امام جمعه قم، در نماز جمعه این هفته، که در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه(س) برگزار شد، بار دیگر، بر رعایت مصالح ملی در روند مذاکرات هستهای تأکید کرد.
خطبه نخست
دعوت به رعایت تقوای الهی و رعایت اصول خانوادگی
امام جمعه قم ضمن دعوت نمازگزاران به پارسایی و پرهیزکاری، ذکر خدا در همه احوال و آمادگی برای ورود به ماه مهمانی خدا، با اشاره به مباحث مربوط به خانواده، اظهار داشت: اصلاح روابط خانوادگی، پایه اصلاح مسائل دیگر اجتماعی است. اصلاح نظام خانواده و آداب و سبک زندگی خانوادگی، به فرهنگ ما و شما در پرتو قرآن و سنت الهی وابسته است.
وی افزود: از سوی دیگر، پایه دیگر اصلاح نظام خانواده و کاهش آسیبهای خانوادگی، به برنامهریزی مسئولان و حکومت برمیگردد. اصلاح افزایش طلاق، بالا رفتن سن ازدواج، اختلافات خانوادگی و…، به این دو پایه وابسته است. باید فرهنگ زندگی، منطبق بر فرهنگ اسلامی شود. همچنین برنامههای کشوری براساس استواری پایههای خانوادگی استوار شود.
آسیبهای خانوادگی در جهان امروز و نقش نهادهای عمومی و دولتی
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به آسیبهای امروزی خانواده، گفت: روحانیون، بزرگان خانواده باید فرهنگ اسلام را تبیین و فرهنگسازی کنند و به خصوص در آغاز ازدواج، به این اصول توجه شود. افزون بر این، نهادهای رسمی و عمومی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی، به این مسائل توجه نمایند.
تأکید بر رعایت اصل بردباری
آیتالله اعرافی در ادامه، با اشاره به رعایت اصل بردباری و صبوری تصریح کرد: رعایت این اصل، سرآغاز زندگی شیرین و باصفا خواهد بود. قریب ده روایت، زن و شوهر و اعضای خانواده را به تحمل فراخوانده است. تحمل، کلید حل مشکلات است. خیلی موارد، آداب و رسوم خانوادگی فرق دارد. اگر فرهنگ تحمل را در روابط خانوادگی مبنای زندگی قرار دهیم، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
ثواب پایبندی به صبر
امام جمعه قم زوجهای جوان را به رعایت صبر در زندگی مشترک فراخواند و ابراز نمود: در روایات مزبور، هشت برکت برای صبر بیان شده است؛ ثواب صابران بزرگ تاریخ، ثواب جهادگران در راه خد، ثواب شهادت در راه خدا، ثواب عبادت، محشور شدن با اولیای الهی، رفع عذاب قبر، درجه ویژهای در بهشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خانه آرام را سرآغاز سعادت جامعه برشمرد و خاطرنشان ساخت: نباید با کوچکترین ناملایمت، پرخاش کرد. در این صورت، چنین خانهای، مهد پرورش انسانهای بزرگ خواهد بود.
لزوم توجه جوانان به اهمیت صبر در زندگی مشترک
امام جمعه قم ادامه داد: اگر جوانان ما فرهنگی صبوری را آموختند، این ثوابها برایشان مترتب میشود. بیصبری، ناشی از کمظرفیتی است. تندی در خانواده، ممکن از زندگی به هم بریزد و حتی دو خانواده دچار آشوب شوند.
آیتالله اعرافی با اشاره به فرهنگی لذتجویی در غرب، گفت: این فرهنگ، انسانها را بیصبر میکند. جاده طلاق، از نظر شرعی باز است، ولی بسیار نکوهیده است. اگر صبور باشیم، زندگی مادی هم راحتتر میشود. البته صبوری، به معنای بیغیرتی و چشم پوشیدن از حدود از الهی است. صبر، برای رسیدن به اهداف است.
وی با اشاره به آیهای از قرآن کریم، مقام صبر را مقام صابران و متعلق به انسانهای ویژه دانست و اظهار داشت: بنیان خانواده، زیباترین بنیان هستی و محبوبترین بنیان است.
خطبه دوم
توجه به تقوا در آخرین جمعه ماه شعبان
امام جمعه قم تصریح کرد: گویا سنت بوده است که در واپسین روزهای ماه شعبان، پیشوایان الهی موعظه میکردند و جامعه را برای ورود به مهمانی بزرگ خدا آماده میساختند. آخرین خطبه پیامبر(ص) در ماه شعبان، حاوی مطالب مهمی است که لازم است به آن مراجعه شود.
فضایل ماه مبارک رمضان
وی با بیان این که این خطبه، در وسائلالشیعه نقل شده است، گفت: در روایات، قریب صد صفت و نام و وصف برای ماه مبارک رمضان آمده است. در روایات داریم که در روز قیامت، ماه رمضان تجسم مییابد. این ماه، ماه مغفرت است و بهار فقیران و بهار دعا و قرآن است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این ماه چنان شکوهی دارد که اولیای الهی، عید میدانستند؛ عید اخلاق و معرفت. هلال رمضان، برای جانهای علاقهمند خیلی گفته و اسرار دارد. پیامبر(ص) در آخرین جمعه ماه شعبان، ما را به این مهمانی فرامیخوانند.
آیتالله اعرافی ماه رمضان را هدیه بزرگ الهی دانست و تصریح کرد: باید از اکنون، آماده ورود به رمضان شویم. باید با استغفار و رسیدگی به محرومان، به استقبال آن برویم. باید در درجات روزه سیر کرد.
رئیس جامعهالمصطفی ماه رمضان را مدرسه اخلاق و تربیت عنوان کرد و اظهار داشت: فرزندان ما باید با ماه رمضان تربیت شوند. کسب تقوا، لازمه بهرهمندی از برکات این ماه است.
مناسبتهای ملی و مذهبی
وی با گرامیداشت شهدای مؤتلفه، شهید سعیدی، شهدای یمن، هفته جهاد کشاورزی را گرامی داشت و گفت: انتظار میرود همه عزیزان این حوزه، همسو با سیاستهای اقتصاد مقاومتی، در این عرصه بکوشند. کالاهای کشاورزی از مقولههای مهم است.
امام جمعه قم با اشاره به هفته هلال احمر، بیان کرد: هلال احمر، وظیفه الهی و انسانی مهم بر عهده دارد که جامعه باید هماهنگ با آن، آماده خدمت باشند. در هفته محیط زیست، باید در این عرصه کوشید و آن را تبیین کرد. مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) سال قبل، ابعاد مختلف محیط زیست را برشمردند. پیوست محیط زیست، باید همراه پروژههای صنعتی و شهرسازی باشد.
رعایت مصالح ملی در مذاکرات هستهای
وی با بیان این که هر روز با این موضوع روبهروییم، تأکید کرد: نکات زیادی در مذاکرات مطرح شده است. ملت ما بر نکاتی تأکید دارد؛ اتکای تیم مذاکرهکننده باید به حمایت ملی با وحدت عمومی جامعه باشد. از سوی دیگر، تیم مذاکرهکننده باید بداند که مطالبات مطرحشده به نفع ماست و ملت جریان مذاکره را دنبال میکند و ذرهای از این مطالبات کوتاه نخواهد آمد.
آیتالله اعرافی گفت: تحریمهای امریکاییان بسیار ظالمانه است. تقاضای ما این است که مسئولان ما همزمان باید اعلام کنند که ملت ما در برابر سختترین تحریمها مقاومت خواهد کرد و امریکا آرزوی تسلیم شدن این ملت را باید به گور ببرد.
امام جمعه قم توجه به مقاومت ملی و عزت ملت ایران را از وظایف تیم مذاکره کننده برشمرد و تصریح کرد: مسئولان ما هم بدانند که اتکای آنان به قدرت الهی و ملت بزرگ و جوانان رشید است.
اهمیت فراوان توجه به اقتصاد مقاومتی
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اقتصاد مقاومتی و توجه به آن را ضروری دانست و خاطرنشان ساخت: اقتصاد دانشبنیان و استوار و بریده از نواسانات تحمیلی، اهمیت فراوان دارد.
امام جمعه قم تأکید کرد: ایران اسلامی با راهنمایی رهبری معظم(مدظلهالعالی)، وارد نرمش قهرمانانه شده است و دنیا بداند که اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد، ایران از پا نخواهد نشست و مسئولیت شکست احتمالی مذاکرات، فقط به گردن امریکای جهانخوار است.
ماجرای خونبار یمن
آیتالله اعرافی با اشاره به ظلم آلسعود، ابراز کرد: آنان وارد میدان مین شدهاند و در ارزیابی، دچار اشتباه گشتهاند. آنان در محاسباتشان شکست خوردهاند. امروز منصور هادی، هیچ جایی در یمن ندارد و حتی شهرهای عربستان ناامن شده است. باید از مسیر اشتباهشان بازگردند و جلو ضرر بیشتر را بگیرند. از سوی دیگر، اهداف انصارالله و مردم یمن محقق گشت. امروز، امریکا تقاضا دارد که با انصارالله مذاکره کند.
وی ادامه داد: نتایج حوادث یمن برای مقاومان و مجاهدان در راه خدا، برکت زیادی دارد و این جبهه از پای در نخواهد آمد.