حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید پیش از ظهر روز شنبه در آیین افتتاحیه سال جدید تحصیلی مدرسه امام کاظم(ع) با استناد به روایاتی از ائمه طاهرین(ع) به تبیین ضرورت علم آموزی پرداخت و بر لزوم استفاده طلاب از سرمایه ها تأکید کرد.
این مرجع تقلید با بیان این که طلاب امروز باید مجتهدان آینده باشند، ابراز داشت: همت طلاب باید بالا باشد، مجتهدان بزرگ گذشته نیز زمانی که در سنین جوانانی بودند ناشناخته محسوب می شدند؛ طلاب باید از سرمایه های خود به خوبی استفاده کنند.
وی با تأکید بر این که طلاب باید سه اصل را رعایت کنند، عنوان کرد: اصل نخست نظم است، برنامه های طلاب مانند درس، بحث، مطالعه و خواب و بیداری باید منظم باشد؛ زمانی که نظم وجود داشته باشد انسان می تواند پیشرفت کند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: عالم هستی عالمی منظم است و انسان نیز در همین عالم وجود دارد از همین رو نباید وصله نا هماهنگ باشد، بی نظمی هیچ مشکلی را حل نمی کند؛ دومین اصل که طلاب باید آن را رعایت کنند پشت کار است.
وی اضافه کرد: هر کسی به جایی رسید از تلاش، کوشش و پشت کار بوده است، طلاب باید حالات بزرگان پیشین را بخوانند تا بدانند این عالمان چه اندازه پشت کار داشتند؛ گاهی برای شنیدن یک حدیث از شهری به شهر دوردستی سفر می کردند آن هم زمانی که سفر کردن بسیار سخت بود.
آیت الله مکام شیرازی با بیان این که الحمدلله امروز وسایلی وجود دارد که طلاب همه چیز را می توانند در خانه خود داشته باشند، گفت: امروز طلاب به آسانی می توانند از بسیاری از آثار استفاده کنند اما باید پشت کار داشته باشند و خسته نشوند.
وی افزود: اصل سوم نیز خلوص نیت است، هر اندازه اخلاص انسان بیشتر باشد موفقیت بزرگتری کسب خواهد کرد و نمو علم در درون انسان بیشتر می شود، در روایات آمده اگر انسان 40 روز مخلصانه کار کند چشمه های علم در او می جوشد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با انتقاد از ساعات کم برخی دروس حوزه علمیه خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی دروس حوزه علمیه حتی 100 ساعت در سال نیست و این جای تأسف دارد؛ چرا نیروها باید هدر رود، باید ساعت ها بیشتر شود.
این مرجع تقلید با بیان این که افراد بسیاری دوست دارند تا در شهر قم و مراکز علمی آن حضور داشته باشند، اظهار داشت: کسانی که خداوند چنین توفیقی به آن ها داده و در این شهر مقدس و مراکز علمی آن حضور دارند باید نهایت استفاده را ببرند؛ به موازات پیشرفت علمی تقوا و پرهیزکاری انسان نیز باید رو به جلو حرکت کند.
وی ادامه داد: طلاب باید قدر جوانی را بدانند، انسان هر می شود در جوانی است؛ عالم شدن، مجتهد شدن، مبلغ شدن و صاحب تقوا شدن همه در جوانی صورت می گیرد، از همین رو طلاب باید سعی کنند از سرمایه جوانی به خوبی استفاده کرده و خود را به مراتب بالا برسانند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در پایان کلید دسترسی به علوم اسلامی را ادبیات عرب دانست و به طلاب توصیه کرد اگر در ادبیات عرب مشکلی دارند باید آن را برطرف کنند تا بر آن مسلط باشند.