گنبد مرمت شده حرم مطهر حضرت علی ابن ابیطالب(ع) همزمان با ۱۷ ربیعالاول سالروز ولادت پیامبر اکرم(ص) و امام جعفر صادق(ع) در نجف اشرف و با حضور حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حسن دانایی فر سفیر ایران در عراق، سیدعلاء موسوی رئیس دیوان وقف شیعی عراق، حجت الاسلام و المسلمین سیدنزارحبل المتین تولیت حرم مطهرامام علی (ع)، رونمایی شد.
حسن پلارک رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در این مراسم گفت: پروژه مرمت خشتهای تاریخی گنبد حرم مطهر علوی به نام طرح یا علی(ع) از شهریور ماه سال گذشته آغاز شده بود.
وی افزود: تعداد خشتهای مرمت شده در این طرح بیش از ۹هزارو۶۰۰خشت در ابعاد مختلف است که در طول ۱۵ ماه مرمت و جایگذاری شد تا گنبد مطهر ترمیم گردد.
وی گفت: با حمایتها و پشتیبانیهای موثر مرجعیت معظم شیعه و مدد متولیان امر در کشور عراق خصوصاً دیوان وقف شیعی و مدیران و تولیت آستانهای مقدس،علوی، حسینی، عباسی، جوادین، عسکریین و مزارات موجب گردید دو کشور ایران و عراق در جهت توسعه این اعتاب مقدسه گامهای موثر و ارزشمندی را برداشته که به بارزترین آنها توسعه حرم مطهر علوی به نام صحن حضرت زهرا(س) و توسعه حرم حسینی به نام صحن عقیله بنی هاشم(س) اقدام نمایند.
پلارک افزود: هم اکنون نیز که به منظور پرده برداری از پایان یافتن مرمت گنبد حرم اباالحسن علی علیه السلام گرد هم آمده ایم، شاهد دستاورد هنری دیگری از همت و کوشش هنرمندان و صنعتگران متدین هستیم.
براسا این گزارش، گنبد حرم مطهر امام علی(ع) علاوه بر ویژگیهای خاص معنوی، از نظر دانش معماری نیز یک اثر کمنظیر محسوب میشود که محیطی برابر ۵۱.۵ متر و ارتفاعی برابر ۵. ۴ متر دارد.
پروژه ترمیم خشتهای گنبد مطهر یکی از بزرگترین و مهمترین پروژههای آستان علوی طی یک سال گذشته بوده و در آن ۱۰۵ کیلوگرم طلای ۲۴ عیار به کار رفته و در هر خشت ۱۵ تا ۲۰ گرم طلا استفاده شده است.
تعداد رجها(دورهای قطر گنبد) ۷۶ حلقه و تعداد خشتها نزدیک به ۱۰ هزار عدد است.
با گذشت قرنها از ساخت این گنبد، ورقههای مسی خشتها و روکش طلای آنها براساس عوامل مختلف دچار فرسایش و تخریب شده بود از این رو تولیت حرم مطهر امیر المومنین (ع) مسئولیت پروژه ترمیم خشتها را به ستاد بازسازی عتبات عالیات سپرد.
یکی دیگر از اقداماتی که طی اجرای این پروژه صورت گرفته بازسازی تاج تاریخی گنبد و نصب مجدد آن بود.
این پنجه و خورشیدی با الگو قرار گرفتن از عکسی قدیمی توسط مهندسان ستاد بازسازی عتبات طراحی و در تهران ساخته شد.این تاج طلایی که از نمادهای بجا مانده از عصر نادری میباشد، شامل یک دست به نشانه پنج تن آل عبا و چهارده شعاع نور به نشانه چهارده معصوم(ع) است.در کف این دست آیه مبارکه «یدالله فوق ایدیهم» نیز حک شده است.