رفلاکس معده که از شایعترین مشکلات ایجادکننده تلخی دهان است در ماه رمضان و در برخی افراد اتفاق میافتد.
روزهداری آن هم در این روزهای گرم و طولانی کار سادهای نیست. بیحالی، سردرد، ضعف و غیره از مشکلاتی است که برای هر روزهدار مۆمنی پیش میآید. یکی دیگر از مشکلات آزاردهندهی این روزها تلخ شدن دهان است. سۆالی که ذهن را مشغول میکند دلیل این مشکل و راههای مقابله با آن است. اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید بدون شک توصیههای آقای ابوذر گودرزی، کارشناس تغذیه، برایتان مفید خواهد بود. لطفاً با ما همراه باشید.
دلایل کلی تلخی دهان
تلخی دهان مشکلی است که دلایل متفاوتی میتواند باعث آن شود و البته شدت و میزان آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ از جمله عفونت دندان و لثهها، استعمال دخانیات، برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، ویتامینهای تجویزی در دوران بارداری و حتی آنتیبیوتیکها، رفلاکس معده، تغییرات هورمونی (استروژن) در دوران قاعدگی و بارداری، دیابت، کارکرد نادرست کلیهها و کبد و بالأخره عدم مراقبت صحیح از دهان و دندان که باعث تجمع جرم و باکتریها و ایجاد طعم و بوی بد دهان میکند.
مصرف مرکبات و نوشیدن آب پرتقال یا آب لیمو باعث تولید بیشتر بزاق و شسته
شدن طعم تلخ دهان در طول روز میشود. البته مصرف بیش از اندازه نیز ممکن
است ترشح بیش از حد اسید معده و مشکل رفلاکس را نیز باعث شود
دهان تلخ: عدم مصرف کربوهیدراتها
تلخی دهان در دوران روزهداری نیز در برخی افراد شایع است و با بوی بد دهان نیز همراه است. البته این مسئله موقتی است و مشکل جدی محسوب نمیشود. دلیل عمده این مسئله در روزهداری و در شرایطی که فرد برای ساعتهای طولانی غذا نمیخورد این است که بدن به شکل طبیعی در هنگام عدم مصرف کربوهیدرات یا با مصرف رژیم کم کربوهیدرات مکانیسم تامین انرژی سلولها را از طریق متابولیسم چربیهای ذخیرهای بدن انجام میدهد که در نتیجه آن اجسام کتونی (Keton Bodies) تشکیل میشوند که این حالت را کتوزیس (Ketosis) میگویند. این اجسام کتونی به علت حضور در جریان خون و گذر از عروق خونی تغذیهکنندهی سلولهای بافت ریهها، ایجاد بوی بد دهان را باعث میشوند.
تلخی دهان: ننوشیدن آب
یکی از دلایل عمده ایجاد تلخی دهان در دوره روزهداری در ماه رمضان عدم دریافت آب کافی در فواصل منظم به بدن است که شاید به از دست رفتن آب بدن (Dehydration) نیز منجر شود. همزمان با این مسئله، عدم تحریک غدد بزاقی بر اثر دریافت نکردن هیچگونه ماده خوراکی، باعث ترشح نشدن بزاق دهان و شسته نشدن تلخی دهان میشود.
تلخی دهان: ریفلاکس معده
رفلاکس معده که از شایعترین مشکلات ایجادکننده تلخی دهان است در ماه رمضان و در برخی افراد اتفاق میافتد.
ترشح اسید معده به بیرون از معده و انتقال آن به دهان، ایجاد طعم تلخ در دهان مینماید.
چه باید کرد؟
با توجه به وجود دلایل متفاوت مرتبط با روزهداری در ایجاد طعم تلخ در دهان، روشهای زیر برای رفع این مشکل پیشنهاد میشود:
* دهانتان را حداقل 3-2 بار در روز (بعد از وعدههای سحر، افطار و پیش از خواب) مسواک بزنید و پس از آن از نخ دندان و دهانشویه برای جلوگیری از تجمع جرم و باکتریها استفاده کنید. استفاده از نمک نیز در جلوگیری از تجمع باکتریها بسیار کمک کننده است.
* مصرف مرکبات و نوشیدن آب پرتقال یا آب لیمو باعث تولید بیشتر بزاق و شسته شدن طعم تلخ دهان در طول روز میشود. البته مصرف بیش از اندازه نیز ممکن است ترشح بیش از حد اسید معده و مشکل رفلاکس را نیز باعث شود.
* عدم هضم درست غذا و رفلاکس اسید معده نیز میتواند با اجتناب از غذاهای ادویهدار، سرخشده و چرب به خصوص در هنگام سحر که ممکن است فرد بعد از سحری تمایل به خوابیدن داشته باشد اصلاح میشود.
* بلافاصله بعد از غذا خوردن نخوابید.
* در هنگام سحر از غذاهای سبک استفاده کنید.
* از بالش بلند (12 سانتیمتر) در صورت خوابیدن بعد از غذا استفاده کنید به نحوی که سر بالاتر از بدن قرار بگیرد تا از ورود اسید معده به دهان جلوگیری شود.
* مصرف میزان 12-8 لیوان آب در حد فاصل افطار تا سحر بسیار مفید است. قهوه، چای، نوشابه با غذا به خصوص هنگام سحر مصرف نشود.
* از میوههای تازه و سبزیجات به خصوص در وعده سحر بهره ببرید.