مطالعات نشان دادهاند روزهداری میتواند با کمکردن عوامل خطر، به پیشگیری از بیماریهای قلبی کمک کند. در واقع روزهداری صحیح، همراه با یک رژیم غذایی سالم میتواند به کاهش چربی و قند خون کمک کند که طبیعتا کنترل این عوامل، به کنترل بیماریهای قلبی عروقی منتهی خواهد شد.
محققان موسسه قلب مرکز پزشکی اینترمانتین با تحقیق بر روی 230 نفر نشان دادند که روزه برای سلامت بدن مفید است، به خصوص روزههای دورهای منظم خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهند.
محققان در این خصوص توضیح دادند: “روزه موجب استرس و گرسنگی میشود. به همین دلیل بدن کلسترول بیشتری آزاد میکند و به جای گلوکز، اجازه استفاده از چربی بدن را به عنوان یک منبع انرژی میدهد. به این ترتیب تعداد سلولهای چربی کاهش مییابد. این جنبه مهم است چرا که منجر به کاهش چربی و کاهش احتمال پیشرفت مقاومت انسولینی یا دیابت میشود.”
نتایج این تحقیقات همچنین نشان داد که روزه اثراتی بر روی تولید بیشتر هورمون رشد (HGH) میگذارد و یک اثر حفاظتی در مورد ساختمان عضلانی و تعادل متابولیکی دارد.
بررسیها نشان داده افرادی که به طور مرتب روزه میگیرند نسبت به کسانی که روزه نمیگیرند، 58 درصد کمتر با خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی مواجهند
صدای قلبتان را بشنوید
دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماریهای قلب و عروق میگوید:
«به طور کلی بیماران قلبی ـ عروقی برای روزهداری باید نظر پزشک خود را جویا شوند و به طور جدی توصیههای او را رعایت کنند. بر این اساس، این دسته از بیماران باید داروهایشان را طبق نظر پزشک به موقع مصرف نمایند و از تصمیم خودسرانه برای مصرف دارو در سحر و افطار پرهیز کنند.
البته بیماریهای قلبی طیف وسیعی دارند و نمیتوان برای همگی توصیه واحدی کرد، چرا که سن فرد، شدت بیماری، نوع داروها و بیماریهای دیگر در این تصمیمگیری دخالت دارند.
به طور کلی بیمارانی که بیماری آنان موجب بروز لخته خون در رگها میشود یا بایستی داروی خود را در فواصل کوتاه مصرف کنند، کمتر میتوانند روزه بگیرند. به بیان دیگر، مشکل بیشتر این بیماران، مصرف مایعات و داروهاست.
آنچه نباید از خاطر ببریم این است که کسانی که در کنار عارضه قلبی، چربی یا فشار خون بالا دارند، در صورت داشتن مجوز روزهداری باید کالری مصرفی خود را کاهش دهند و از مصرف غذاهای چرب و شیرین پرهیز کنند. به علاوه بیمارانی که که اوره بالا دارند هم باید تحت نظر پزشک متخصص کلیه روزه بگیرند.
بی شک شناخت نشانههای خطر هنگام روزهداری برای بیماران قلبی ـ عروقی ضروری است. بروز بینظمی در ضربان قلب و احساس تپش غیرعادی قلب، بروز یا تشدید درد سینه یا نفستنگی، سرگیجه یا سردرد، ضعف و بیحالی غیرعادی و افت یا بالارفتن غیرمعمول فشار خون از عمدهترین این نشانههاست که بیماران قلبی هنگام روزهداری نباید از آن غافل بمانند.»
بیماران قلبی تحت نظر پزشک روزه بگیرند
محراب مرزبان، رییس انجمن جراحان قلب میگوید:
«بیماران قلبی در صورت تشخیص پزشک میتوانند بدون آسیب رساندن به قلب روزه بگیرند.
عوامل خطر برای بیماران قلبی متفاوت است، در همین راستا این افراد میتوانند در صورت تشخیص پزشک خود، بدون آسیب رساندن به قلب روزه بگیرند.
روزه گرفتن برای بیماران قلبی عروقی تحت نظارت، فشار خونی های تحت کنترل و بیماران دریچه قلبی با شدت متوسط بلامانع است، این در حالی است که این افراد باید ساعت مصرف داروها را با پزشک متخصص خود تنظیم کنند تا در صورت امکان دارو را در وعده سحر و افطار مصرف کنند.
همچنین به افرادی که بیماری دیابت و فشار خون پیشرفته دارند توصیه میشود روزه نگیرند، چرا که روزه گرفتن سبب اختلال در فشار خون این افراد میشود. همچنین بیماران قلبی و عروقی دارای مشکل حاد کنترل نشده و بیمارانی که با مشکلات شدید قلبی عروقی مواجه هستند، از روزه گرفتن پرهیز کنند.
بیماران قلبی که داروهای ادرارآور مصرف میکنند، توصیه میشود تا در این ایام روزه نگیرند، چرا که دچار کمآبی بدن و عوارض ناشی از آن خواهند شد.»
منابع :
خبرگزاری مهر
جام جم – پونه شیرازی
خبرگزاری برنا