رجب یعنی آغازی بر روزهایی که امیدت میدهد به رسیدن لیلهالقدری دیگر و ظرفی دیگر که باید امسال نیز پر بها، لبریز سازی. رجب یعنی آغازی برای آمدن ساعات خوش میلاد ولی عصر (عج)، یعنی استقبالی از بهترین و برترین روزهایی که مزین به میهانی خداست.
و این در ماه پر برکت، در میان این هیاهوی ناب معنویت و عطر جنت، رحمت حق در شبی به اوج میرسد که در آرزوی وصال رب، دستان التماسی رو به آسمان استجابت بلند میشود که آن شب را لیلهالرغایب مینامند.
شاید واژه واژه که معنایش کنی، بیشتر شیرینی و طعم خوش مهرِ بزرگ مهربان را دریابی، در دریای بیکران امید و رحمت و آرامش حق، سیراب میشوی وقتی از آرزوهایت برایش میگویی؛ وقتی سر در دامان پر مهر تنها او میگذاری؛ اویی که تنهاست و تنهاییات را برایت بارها و بارها دلچسب کرده با حضورش.
آری «لیلهالرغائب»، یعنی شب آرزوها و شاید بتوان آرزوهایت را در دقایقی معنا کنی که خداوند برایت بهترینها را تعیین کرده و صدایت را دوست میدارد تا صدایش کنی؛ تا از او بخواهی دریابد تو را؛ لیلهالرغائب یعنی بهانهای برای تو، برای همانی که خوب میدانی همیشه هست تا دستانت را در دستش بگیرد و آغوشش را برای مهر ورزیدن به تو نهایتی نیست؛ و به راستی با کدوم عملت، سپاس میگویی حضورش را؛ سپاس میگویی حضوری که هست و جاریست و همیشه برایت مأمنی آرام بوده که سختترین و طاقتفرساترین لحظات زیستن را در آن جاری میسازی. حضوری را که بارها و بارها صدایش میزنی «یارفیق من لارفیق له…»
در این شب با عظم، دلهای بسیاری با بهانه نزدیکتر شدن و اوج گرفتن، روح خود را آماده میسازند برای ماههای پر برکت پیش رو؛ شب جمعه اوّل ماه رجب را لیلهالرَّغائب مینامند و برای آن شب، عملی از حضرت رسول (ص) وارد شده، با فضیلت بسیار که سیّد در «اقبال» و علاّمه در «اجازه بنی زهره» نقل کردهاند.
«از جمله فضیلت این شب، آنکه گناهان بسیار بسبب او آمرزیده شود و آنکه هر که این نماز را بگذارد چون شب اوّل قبر او شود، حقّ تعالی ثواب این نماز را بسوی او بفرستد، به نیکوتر صورت، با روی گشاده و درخشان و زبان فصیح پس با وی گوید ای حبیب من! بشارت باد تو را که نجات یافتی از هر شدّت و سختی گوید تو کیستی؟ بخدا سوگند که من روئی بهتر از روی تو ندیدم و کلامی شیرینتر از کلام تو نشنیدهام و بوئی بهتر از بوی تو نبوئیدم.
گوید من ثواب آن نمازم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال بجا آوردی؛ امشب بنزد تو آمدم تا حقّ تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود من سایه بر سر تو خواهم افکند در عرصه قیامت پس خوشحال باش که خیر هرگز از تو معدوم نخواهد شد».
«کیفیت این نماز چنان است که روز پنجشنبه اوّل ماه رجب را روزه میداری، چون شب جمعه داخل شود ما بین نماز مغرب و عشاء دوازده رکعت نماز میگذاری هر دو رکعت به یک سلام و در هر رکعت از آن یک مرتبه حمد و سه مرتبه سوره قدر (اِنّا اَنْزَلْناهُ) و دوازده مرتبه سوره توحید (قُلْ هُوَ اللّهُ اَحَدٌ) میخوانی و چون فارغ شدی از نماز هفتاد مرتبه میگوئی «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الاُْمِّیِّ وَعَلی آلِهِ» پس به سجده می روی و هفتاد مرتبه میگویی: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَالرُّوحِ» پس سر ازسجده برمیداری وهفتاد مرتبه میگویی «رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمُ اِنَّکَ اَنْتَ الْعَلِیُّ الاَعْظَمُ» پس باز به سجده میروی و هفتاد مرتبه میگویی: «سُبُّوحٌ قُدّوُسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَالرُّوحِ» پس حاجت خود را میطلبی».
کلمه «رغائب» جمع «رغیبه» به معنای چیزی است که مورد رغبت و میل است و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان هم مطرح میشود؛ بنابراین معنای اول «لیله الرغائب» یعنی شبی که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن فراوان است و بندگان خوب و شایسته خداوند در این شب تمایل زیادی به رفتن به درخانه خداوند و ارتباط و انس با معبود خویش دارند.
بنابر معنای دوم، «لیله الرغائب» یعنی شبی که در آن عطاء و بخشش خداوند فراوان است و بندگان مخلص خداوند با روی آوردن به بارگاه قدس ربوبی و خاکساری در برابر عظمت حق، شایسته دریافت انعام و عطاء و بخشش بیکرانه حق میگردند.
دعا برای سلامتی و فرج امام عصر(عج) در این مواقع حساس و بازههای زمانی خاص در کجا قرار دارد و چه تاثیری بر اجابت آرزوهای ما میگذارد؟
وقتی میگوییم دعا یعنی درخواست مسیر صحیح زندگی بدون عیب و نقص و همراه شدن با آرمانهای الهی و قرار گرفتن در مسیر خدا و برطرف شدن مشکلات و رسیدن به غایت زندگی و وقتی مجموعه آرزوها و خواستها را مرور میکنیم در مییابیم اسلام پاسخ عملی نیز داده و نقطه آرمانی و مقصدی را مشخص کرده و وعده تحقق آن را برای همه بشریت داده که این جامعه آرمانی همان تشکیل حکومت جهانی به دست مبارک امام عصر(عج) است. از این رو، سرآمد همه دعاهای ما باید دعا برای ظهور امام عصر(عج) باشد حتی باید نهضت دعا برای فرج امام زمان(عج) را فرهنگ سازی کنیم و این نیاز همیشگی ماست زیرا هر ثانیه به امام عصر(عج) نیاز داریم.
رفع این همه جنگها و تبعیضها و افراطگریها تنها مشروط به ظهور نورانی امام عصر(عج) است؛ بنابراین، باید نوع نگاه ما به ظهور ایشان تغییر کند و این نگاه صحیح به جامعه جهانی منتقل شود و کاری کنیم که جامعه جهانی سراپا ندبه و احتیاج و خواست و عجز و التماس شود، زیرا راه درمان همه مشکلات و سختیها ظهور است.
آنگاه است که ما به آرمانهای مهدویت نزدیک میشویم، پس دعا برای سلامتی امام عصر (عج) و فرج ایشان را نباید بویژه در این شبهای نورانی فراموش کنیم تا روزی شاهد باشیم همه مظلومان و مستضعفان جهان برای ظهور دعا میکنند.
علیرضا
سم الله الرحمن الرحیم و با عرض سلام و عرض ادب و احترامات فائقه نظامی خدمت برادران و سروران و مدیران و دست اندرکاران پایگاه اینترنتی کاروان صادقیه و همچنین با آرزوی توفیقات و سربلندی و پایداری و استواری در مسیر سبزتان لحظاتی قبل تاریخه تشکیل کاروان صادقیه را در این پایگاه اینترنتی مطالعه ومشاهده نمودم و بسیار به وجد آمدم و احساس غرور و افتخاربه شما عزیزان (و دست اندرکاران در گذشته کاروان که روحشان شاد و یادشان در دلها جاوید باد )به حقیر تهیدست و خادم شهدا و اءمه اطهار (ع) دست داد آفرین بر شما و اجرتان با امام صادق ( ع ) و شهدای کربلا ما را هم به مریدی شما عزیزان پذیرا و در اعمال و مناجاتتان دعا فرمایید بک یا الله و التماس دعا — اللهم عجل لولیک الفرج مرید یکایک شما سروران و تلاشگران در عرصه مهم و ارزشمند نشر دین مبین اسلام هوشمند ( تقدیم به حاج احمد تقی نژاد و دیگر دوستان و همسنگرانش در این عرصه