مسجد ، مکانی است برای انجام عبادت خداوند. اگر چه بسیار کوچک باشد.
رسول اکرم (ص) : در تورات نوشته شده که خانه ی من بر روی زمین مساجد است. خوش به حال کسی که در منزلش تطهیر کند و سپس برای زیارتم وارد خانه ی من شود. صاحبخانه اکرام کند میهمان را. (بحارالانوار جلد 83 صفحه 383)
امام صادق (ع) : ” هر کس برای عبادت خدا وارد مسجد شود ، خداوند او را از زایران خود قرار می دهد. پس بسیار به مسجد بروید تا بیش تر زایر خدا شوید. (بحارالانوار جلد 83 صفحه 384)
ساخت مساجد
امام صادق (ع) : هر کس مسجدی بسازد ، خداوند برای او خانه ای در بهشت می سازد. (وسایل الشیعه جلد 86 صفحه 485)
امام صادق (ع)امام علی (ع) در خانه اش اتاقی به شکل مسجد ساخته بود که بسیار بزرگ نبود.(بحارالانوار جلد 76 صفحه 161)
ثواب نماز خواندن در مسجد الحرام و مسجد النبی
پیامبر اکرم (ص) به ابوذر غفاری فرمود : ” نماز خواندن در مسجدم صدهزار نماز ثواب دارد و نماز خواندن در مسجدالحرام نیز معادل صدهزار نماز در غیر مساجد است.
رفتار ما در مساجد
پیامبر اکرم به اباذر فرمود : ای اباذر! صدایت در مسجد بلند نباشد.” ( سخن بیهوده نگو)
مسجد را محل خرید و فروش قرار ندهید و از گفتن سخن باطل در مسجد بپرهیزید.(بحارالانوار جلد 77 صفحه 85 )
رفتن به سوی مساجد و نشستن درآن ها عبادت است.
پیامبر اکرم (ص : ( هر کس برای خواندن نماز جماعت ، گامی به سوی مسجد بردارد ، آن گامش برابر 70 هزار ثواب دارد و درجه ی او را خداوند به نسبت این ثواب ها بلند گرداند. اگردر حال رفتن به مسجد بمیرد ، خداوند 70 هزار فرشته را وکیل می کند که برای او استغفار کنند.” (بحارالانوار جلد 83 صفحه 384)
پیامبر اکرم (ص) به ابوذر : ” خداوند تا زمانی که در مسجد نشسته ای ، برای هر نفست یک درجه به شما اعطا می کند و فرشتگان بر تو درود می فرستند ، و برای هر نفست 10 ثواب نوشته و 10 گناه از گناهانت پاک می شود.( بحارالانوار جلد 85 صفحه 206)
پیامبر اکرم (ص) : ” نشستن در مسجد به انتظار نماز عبادت است ، تا زمانی که غیبت نکند.”
پیامبر اکرم (ص) : ” نشستن در مسجد برای سه چیز باشد: 1- خواندن نماز 2- یاد خدا کردن 3- پرسش علمی. ”
نرفتن به مسجد
امام صادق (ع) : ” مساجد در روز قیامت از همسایگانی که در آن جا نماز نمی خوانند شکایت می کنند. بحارالانوار جلد 83 صفحه 348
امام صادق (ع) : ” سه چیز در روز قیامت شکایت می کند : 1- مسجدی که خراب شده و کسی در آن نماز نمی خواند. 2- قرآنی که در جای مرتفعی قرار داده شده و خاک روی آن نشسته است. 3- دانشمندی که گرفتار بی خردان باشد.
امام علی (ع : ( همسایه ی مسجد ، در خانه اش نماز ندارد. (ثواب نمازش کم است ) مگر این که عذر شرعی یا عرفی (مثل مرض) داشته باشد . هر کس صدای اذان مسجد را بشنود ، همسایه ی مسجد است.”