در یک خانواده مذهبی زندگی می‌کنم، اما خودم نسبت به واجبات سستی می‌کنم نمی‌دانم چرا کم کم دچار معاصی می شوم و از این عمل ناراحت هستم. می‌خواهم مرا در این زمینه راهنمایی کنید.

در یک خانواده مذهبی زندگی می‌کنم، اما خودم نسبت به واجبات سستی می‌کنم نمی‌دانم چرا کم کم دچار معاصی می شوم و از این عمل ناراحت هستم. می‌خواهم مرا در این زمینه راهنمایی کنید.

در یک خانواده مذهبی زندگی می‌کنم، اما خودم نسبت به واجبات سستی می‌کنم نمی‌دانم چرا کم کم دچار معاصی می شوم و از این عمل ناراحت هستم. می‌خواهم مرا در این زمینه راهنمایی کنید.

برادر خوبم فرموده بودید که چگونه از دام این رفتارهای ناپسند فعلی نجات یابم و به عبارت دیگر راه حل تغییر رفتارهای صحیح و ترک رفتارهای غلط را خواسته بودید. در جواب لازم است که یک مقدمه و توضیح کلی را تقدیم حضورتان کنم و آن این است که:
1- «هیچ رفتاری از انسان سر نمی‌زند مگر اینکه یک پشتوانه شناختی داشته باشد یعنی انسان هر رفتاری را (چه خوب و چه بد، چه درونی و چه بیرونی، چه فردی و چه اجتماعی، چه در ارتباط با خداوند و چه در ارتباط با خود و دیگران و…) با آن شناختی که در ذهن دارد، انجام می‌دهد.»
2- «همچنین انسان عاقل و خردمند برای هرکاری که انجام می‌دهد دلیل و پشتوانه منطقی، عقلی، اجتماعی، الهی، فردی و… دارد و هیچ کاری را بیهوده و بی‌هدف انجام نمی‌دهد و به عبارت دیگر هرکاری را برای بدست آوردن منفعتی و یا ترک ضرری انجام می‌دهد که گاهی کسب فواید یا ترک ضرر، فوری و فعلی است و گاهی در آینده به آن دست می‌یابد یا از ضررهایش در امان می‌ماند. همچنین این فواید و ضررها گاهی معنوی و گاهی مادی است.
3- «نکته سومی که بسیار اهمیت دارد این است که فطرت انسان دنبال کمال بیشتر و رسیدن به نهایت خوبی است و به صورت فطری از ضرر، خسارت و بدی‌ها گریزان است.»
4- «این نکته نیز بسیار قابل توجه و کلید انجام رفتار است و آن این است که انسان تا منفعت را نشانسد، در راه به دست آوردن آن تلاش نمی‌کند و تا خسارت و ضرر را نشناسد، از آن اجتناب نمی‌کند.»

راهکارهای عملی برای اصلاح و تغییر رفتار
1. قبل از هر چیز باور داشته باشید که می‌توانید رفتار خود را تغییر دهید. یعنی با اعتماد به نفس شروع کنید. از خداوند متعال کمک بگیرید و راه را ادامه دهید.
2. اگر واقعاً قبول دارید که رفتارهای فعلی ناپسند هستند، واقعاً تصمیم بگیرید که آنها را حذف و رفتار مطلوب را جایگزین کنید.
3. از برادران خود که فرموده بودید انسان‌های موفقی هستند کمک بگیرید و بیش از گذشته همراه آنها باشید و در جلسات و مهمانی‌های خانوادگی که افراد مذهبی حضور دارند بیشتر شرکت کنید.
4. از رفت و آمد با جوانان و افرادی که رفتارهای ناپسند و عقاید نامطلوب دارند پرهیز نموده و جوانانی با رفتارهای مورد قبول را جایگزین آنها کرده و رفت و آمد خود را با آنها افزایش دهید. واقعاً این مثل معروف را که گفته می‌شود «کمال هم‌نشین در من اثر کرد» جدی بگیرید و از طریق هم‌نشینی با خوبان از کمالات آنها الگو گرفته و خود را به کمال برسانید زیرا واقعاً شما جوان عزیز شایسته رسیدن به کمال حقیقی هستید.
5. به صورت جدی از بیکاری بپرهیزید و در حد توان تلاش کنید که به کاری مشغول باشید. حتی اگر خط خطی کردن کاغذ هم شده به آن مشغول شوید. البته این مثال از باب نمونه بود، ولی شما جوان برومند می‌توانید با قالیبافی (اگر قالی بافتن را یاد ندارد با آموزش چند ماهه آن را فرا بگیرید) یا تحصیل شبانه شش ماهه دوم سال را پر کنید به هرحال ای برادر عزیز و خوبم تلاش کنید، جدی باشید و پی‌گیری کنید یقیناً می‌توانید کار پیدا کنید و به کارهای مفید مشغول باشید.
6.یکی از ابزار و راه‌های مهم غلبه بر رفتارهای غلط فعلی (نگاه کردن به نوارهای ترانه، نگاه به دختران و پرسه زنی در کوچه‌ها و…) جایگزین کردن آنها با رفتارهای مطلوب، مفید و سازنده است زیرا وقتی که نگاه کردن به نوارهای ترانه حذف می‌شود، لازم است رفتار دیگری مثل نگاه کردن به فیلم‌های خوب و غیرمخرب جایگزین شود یا در اوقات بیکاری عصرانه به کارهای منزل پدری یا برادران خود بپردازید تا به انجام کارهای غلط وسوسه نشوید. همچنین برای اجتناب از نگاه به خانم‌ها می‌توانید در صورت امکان شخص خاصی را نامزد کنید و با تمرکز فکر خود بر نامزدتان از نگاه به اجنبی پرهیز نمایید ـ در همه حال خداوند متعال و چاره‌ساز را ناظر و شاهد اعمال خود بدانید و پیوسته به فکر این باشید که رضایت خالق جهان را جلب کنید تا او هم به یاری‌تان بشتابد زیرا خودش فرموده است مرا اطاعت کنید، من هم شما را یاری خواهم کرد در هر صورت خداوند بهترین یاور است.
7. از اینکه کارگر ساختمانی هستید به هیچ عنوان ناراحت نباشید زیرا با قدرت بازو و عرق پیشانی لقمه نان حلالی را بدست می‌آورید و برای مخارج زندگی روزانه خرج می‌کنید.
8. فراهم کردن مقدمات ازدواج و کمک گرفتن از والدین و برادرهای خوبتان یکی دیگر از راه‌های رسیدن به کمال و زمینه‌ساز تغییر رفتار است. به عقیده بنده صادقانه به برادران خود بگویید که نیازمند ازدواج هستید و از آنها بخواهید در حد توان شما را یاری فرمایند. با توجه به اینکه برادران فهمیده و دانایی دارید اگر حقیقت را با آنها در میان بگذارید و از طرف دیگر بصورت جدی رفتارهایتان را تغییر دهید آنان نیز برای کمک و یاری شما رغبت پیدا می‌کنند.
9- استفاده ازتشویق وتنبیه بسیار مناسب است.باخودقراربگذاریدکه درصورت ترک فلان کارنادرست، پاداشی رابرای خوددرنظر می گیرید.ودرصورت مرتکب شدن آن، خودراازچیزی محروم می کنیدویا خودرابه کارسختی وادارمی کنید.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید