مترجم: رزیتا ملکیزاده
سلنیوم یک آنتی اکسیدان بوده که فوائد زیادی در سلامت دارد. این مقاله را خوانده تا از مواد غذایی حاوی سلنیوم که منبع سرشاری از این آنتی اکسیدان هستند، اطلاع یابید.
سلنیوم یک ماده معدنی است که در مقادیر کم برای سلامت ما مفید میباشد. بیشتر فوائد سلنیوم تا حدودی به دلیل اثر آنتی اکسیدانی آن است که به معنای از بین برندهی رادیکالهای آزاد در بدن میباشد. رادیکالهای آزاد به دلیل متابولیسم اکسیژن تشکیل میشوند. این رادیکالهای آزاد مقصر ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند اختلالات مرتبط با قلب و سرطان میباشند. با وارد نمودن منابع غذایی سلنیوم به رژیم غذایی خود، میتوانید ایمنی بدن را جهت مبارزه با آسیبهای رادیکالهای آزاد افزایش دهید.
فهرستی از مواد غذایی سرشار از سلنیوم
در ادامه مواد غذایی سرشار از سلنیوم آورده شده است که غذاهای دریایی مختلف و سایر منابع گیاهی و غیر گیاهی که حاوی مقادیر خوبی از این مادهی معدنی میباشند را شامل میشود.
• میگو
• ماهی اسنپر
• ماهی تن
• مارچوبه
• پنیر موزارلا
• ماهی هالیبوت (نوعی ماهی پهن بزرگ)
• جگر گوساله
• دانه خردل
• سیر
• قارچ کریمینی (Crimini) یا قارچ قهوهای
• ماهی کاد
• پنیر کاتج (نوعی پنیر دلمه شده)
• اسفناج
• ماهی ساردین
• آجیل برزیلی
• ماهی سالمون
• جوانه گندم
• سینه بوقلمون
• تخم مرغ
• جو
• فیله گوشت گاو
• سینه مرغ
• توفو
• برنج قهوهای
• بادام هندی
منابع غذایی روی و سلنیوم
سلنیوم و روی دو ماده مغذی مهمی هستند که در بسیاری از مکملها با یکدیگر آورده میشوند. اما بجای مصرف مکمل، میتوانید منابع طبیعی آن را مورد استفاده قرار دهید تا فوائد سلامتی بخشی از جمله بهبود ایمنی، جلوگیری از سرطان روده و پیشگیری از عفونت سالمونلا عایدتان شود. در این بخش مواد غذایی سرشار از روی و سلنیوم معرفی میشوند.
• جوانه گندم
• سخت پوستان دریایی
• جگر
• ماهی تن
• بادام هندی
اطلاعاتی مهم
سلنیوم برای نخستین بار در سال 1817 کشف شد، بطوریکه در آن زمان به عنوان یک مادهی سمی در نظر گرفته میشد. سپس در دههی 1950 به عنوان یک مادهی معدنی حیاتی که به مقدار کم مورد نیاز بدن است به حساب آمد. امروزه، این ماده به عنوان یک مادهی مغذی مهم به شهرت رسیده است. بسیاری از تحقیقات صورت گرفته فوائد سلامتی بخش این مادهی معدنی را نشان داده و هنوز هم تحقیقات در این باره ادامه دارد. بنابراین، بجای آنکه تحت تأثیر فوائد مختلف سلنیوم قرار گرفته و هر مکملی از آن را به فراوانی مصرف کنید، به یک رژیم غذایی متعادل پایبند بوده و با این کار میزان کافی از سلنیوم مورد نیاز بدن را دریافت دارید. به این دلیل که مصرف بیش از حد نیاز از آن میتواند به مسمومیت منجر شود.
فوائد سلامتی بخش: سلنیوم به دلیل آنکه یک آنتی اکسیدان است به مبارزه با سرطان کمک میکند. طی یک مطالعه صورت گرفته مشخص شد افرادی که سلنیوم را به میزان توصیه شدهی روزانه مصرف میکردند از احتمال کمتری در ابتلاء به سرطان پروستات، سرطان رودهی بزرگ و سرطان ریه برخوردار بودند. مطالعهی دیگری نشان داد که این ماده کمک به پیشگیری از سرطانهای مرتبط با مثانه، رکتوم، دهانه رحم، تخمدان، پانکراس، مری، و کبد را نوید میدهد. در حال حاضر تحقیقاتی در حال انجام است که میزان تأثیر سلنیوم بر علیه سرطان خون را مورد بررسی قرار میدهند. سلنیوم همچنین از قلب با کاهش چسبندگی خون و کاهش لخته شدن خون، در نتیجه کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی محافظت میکند. این ماده همچنین سطوح کلسترول خوب را نسبت به کلسترول بد افزایش میدهد که برای سلامت قلب مهم میباشند. میزان کم سلنیوم با وقوع آرتریت مرتبط شده است. این امر به دلیل عمل این ماده در نقش جاروب یا از بین برنده رادیکال آزاد است که به تأخیر در بروز آرتریت کمک میکند.
مصرف بیش از حد سلنیوم: سطوح بالای سلنیوم در خون بدان معنی است که سلنیوم بیشتر از 100 میکروگرم بر دکالیتر میتواند موجب بروز عارضهی سلنوزیس (selenosis) شود. عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد آن، بوی سیر دادن دهان، ریزش مو، خستگی، ناراحتی معده، لک سفید در ناخن، و آسیب عصبی خفیف را شامل میشود. هرچند، مسمومیت ناشی از سلنیوم نادر است، اما مهم است که از مصرف میزان بیش از حد مجاز از این مادهی معدنی خودداری شود.
جلوگیری از مسمومیت: به منظور جلوگیری از مسمومیت ناشی از سلنیوم میزان مصرف توصیه شده را رعایت نمایید. میزان توصیه شده و مجاز چیزی حدود 45 تا 200 میکروگرم است. در صورت مبتلا بودن به هرگونه بیماری با پزشک خود مشورت کرده تا از میزان توصیه شدهی آن اطلاع یابید.
منبع:راسخون